Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, June 10, 2014

Oatmeal Chocolate Chip Cashew Raisin Cookies

Assalamualaikum w.b.t...apa kbar semua...memaksa mood yg mkin menghilang...dh 3-4x buat bskut oat mcm ni...tpi cma yg ni je rjin nk snap...yg lain2 tu blum rzkinya lgi la npaknya...rspi dri food.com...cuma maz tmbah coklat chip dan cashew sbb stok pun ada...pastu kurangkan gula...sbb dh thu rspi omputih ni manisss...ok la mood pun tngah merundum...terima kasih pada yg sudi singgah dapur yg suam2 ni...mohon maaf atas segala kekurangan dimana2 dan smoga jumpa lagi...Insyaa Allah...

 buat half resipi je...tu pun dpt bnyk jgk...

Oatmeal Chocolate Chip Cashew Raisin Cookies by http://ilhamdapur.blogspot.com
Resipi : food.com
Ingredients - maz buat 1/2 resipi je

Whisk together and set aside
  • 2 cups all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1 teaspoon kosher salt

Cream wet ingredients
  • 1 cup unsalted butter, softened
  • 1 cup sugar - maz letak 1/3 cawan utk 1/2 resipi
  • 1 cup dark brown sugar, firmly packed - maz letak 1/3 cawan utk 1/2 resipi
  • 2 large eggs
  • 2 teaspoons vanilla

Then stir in
  • 3 cups oats (not instant)
  • 1 1/2 cups raisins - sukatan ni maz satukan 3 jenis, coklat chip, cashew & raisin

Directions
 
 1 Preheat oven to 350°.
 
2 Whisk dry ingredients; set aside.
 
3 Combine wet ingredients with a hand mixer on low.
 
4 To cream, increase speed to high and beat until fluffy and the color lightens.
 
5 Stir the flour mixture into the creamed mixture until no flour is visible.
 
6 (Over mixing develops the gluten, making a tough cookie.) Now add the oats and raisins; stir to incorporate.
 
7 Fill a cookie scoop and press against side of bowl, pulling up to level dough (to measure 2 tablespoons of dough).
 
8 Drop 2-inches apart onto baking sheet sprayed with nonstick spray.
 
9 Bake 11-13 minutes (on center rack), until golden, but still moist beneath cracks on top.
 
10 Remove from oven; let cookies sit on baking sheet for 2 minutes before transferring to a wire rack to cool.

klu cookies yg msuk oat ni memang sdppp...pas skeping2 msuk mulut...bleh mkn bnykk...xmuak mcm bskut raya...tu yg slalu buat utk kudapan anak2...mak anak pun kemain lgii lajunya...

1 comment:

  1. Halo, Apa kabar?

    Salam kenal dari kami myTaste

    Kami melihat bahwa Anda memiliki resep-resep masakan yang sangat lezat dan menarik.

    Kami dari myTaste Indonesia merekomendasikan agar blog masakan Anda berada di TOP FOOD BLOG dalam situs kami, myTaste adalah Jejaring Sosial bagi para pecinta masakan khas Nusantara di Indonesia maupun dunia Internasional. Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami.

    Anda dapat menambahkan blog Anda pada daftar Top Food Blog kami dengan mengikuti link ini: http://www.mytasteindonesia.com/top_food_blogs

    Terima kasih atas perhatiannya dan telah berbagi resep masakan Anda kepada kami.

    Salam myTaste Indonesia,
    Immanuel Kabuhung

    Selamat menunaikan Ibadah Puasa

    ReplyDelete