Assalamualaikum w.b.t
'Hasbunallah wa'nik mal wakil' (cukuplah Allah penolong bagi kami), semoga Allah SWT guide us to the straight path, Ameen.
bertemu kembali stelah agak panjang jgk cuti dri mengupdate dapur suam ni..mood karam ke dasar laut terus, nak ucap la jgk selamat hari raya maaf zahir dan batin wpun syawal dh nk hbis..bln puasa langsung xpegang kamera, tpi tetap masak mcm2..maklum la selera berpuasa ni ada je yg terasa nk mkn deh, ni pun lauk yg dh lama duk peram..kejadian hjung bln 4, berderet lgi gambar yg terbengkalai dlm folder tu, biskut raya yg kluar saji julai 1 pun belum update lgi..huhuu, resepi yg kluar bln sblum tu pun ada yg masih belum update, bila la nk hbis ni..tkpe la deh kayuh je pelan2 dulu, sayang jgk dgn gambar2 dlm folder tu klu xupdate..ada stengah tu xingat dh rspinya, nk kena delete..yg mna terus tulis resepi kat draf selamat la, kari ni dh lama masuk kat draf, respi sama je mcm ayam masak tomato ni, cuma maz tukar guna ikan bawal dan goreng dulu ikan tu..pastu yogurt ganti dgn butter milk, memang sedap la kari ala2 india gini..tekak ni dh sebati kut sbb biasa sangat dgn masakan india kat sni, ikan tu klu xnk goreng dlu pun bleh..Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan maaf atas segala yg tidak sempurna..
KARI TOMATO BAWAL GORENG by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1 ekor ikan bawal - kerat 2
- 1 labu bawang besar bombay *
- 1 ulas bawang putih *
- 3cm halia *
- 2 cm kunyit hidup *
- 1 sudu kecil serbuk ketumbar
- 2 sudu besar pes tomato
- 1/4 cawan buttermilk (susu segar+1 sudu kecil jus lemon)
- 1 kayu manis, 2 bunga lawang, 2 bunga cengkih, 2 biji buah pelaga (rempah 4 sekawan)
- 1 biji terung
- 3 biji cili padi
- garam, gula dan aji jika suka
- sedikit minyak untuk menumis
1. Lumur ikan dengan sedikit garam kunyit, kemudian goreng seperti biasa, tapi jangan garing ye.
2. Tumbuk atau kisar lumat bahan bertanda *, panaskan sedikit minyak dan masukkan rempah 4 sekawan, masukkan bahan tumbuk, tumis biar naik bau, kemudian masukkan serbuk ketumbar.
3. Masukkan pes tomato, tumis sekejap, masukkan sedikit air (dalam 1 cawan ke), terung dan cili padi.
4. Masukkan buttermilk, garam, gula dan sedikit aji jika guna, masak sambil dikacau selalu hingga kuah jadi pekat sikit dan terung lembut.
5. Tuang atas bawal goreng tadi, sedia dihidang bersama nasi putih.
Nota ilhamdapur : buttermilk tu kalau nak ganti dengan santan atau yogurt asli pun boleh.
lauk ringkas yg bleh buat mkn nasi bertambah2..
No comments:
Post a Comment