Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Saturday, July 3, 2010

Choco Moist Brownies

Assalamualaikum...auto pblish ni ye..tuan umah nk bwa anak2 jejln..lgi kek cklat..brwnies yg memang sdpppp!! adik bongsu kita mtak sruh buat lgi..xckuppp yg ni!! kita buat utk adik lelaki kita smpna hrijdinya hri ni...sbnarnya xde plan lansung nk buat kek ni..kita pun xthu yg hrijdi adik kita..cma kbtulan bsdy adik kita tu sma dgn hri Ma kita nk blik...jdi tu yg kita buat kek ni..pda mulanya nk buat kek lain..tpi sbb nk cpat buat brnies aje...tpi memang brbaloi...Ma kita yg xsuke kek pun ckp sdpppp...cma kek ni dpt kat tngan kita jdi sememeh la plak...salah deko la kut!! hehe...nk deko lebih2 keras tngan...jdi kita susun stoberi je lah...yg pnting kek ni memang enakk!! rspi dri Kak Rinn FP @ Rinchan FP..mksih Kak Rinn...mtak ijin nk letak rspi kat sni plak ye..

kita suke tkstur kek ni yg lembut didlm tpi sdkit rngup bhgian luarnya...sedap laaa!! memang akan buat lgii...



Sumber Resipi : Kak Rinn @ Rinnchan Fotopage
Bahan-bahan
  • 1 ½ cup (185 gm) tepung serba guna
  • ¼ cup (30 gm) serbuk koko
  • 1 tsp baking powder
  • ½ tsp soda bicarbonate
  • 1 ½ cwn (205 gm) macadamia nuts, dicincang ( Rinn guna almond dan walnut ) - kita cmpur macadamia & walnut
  • 125 gm butter
  • 200 gm coklat masakan, dicincang
  • 1 cup (250 gm) gula kastor
  • 2 biji telur, dipukul sedikit
  • 1/3 cup (90 gm) krim masam (sour cream)..Rinn guna fresh milk jer. - kita guna plain yogurt

Chocolate topping :

  • 150 g (5 oz) coklat masakan
  • ½ cawan krim masam (sour cream)...Rinn guna fresh milk jer. - kita guna susu cair dan skit susu pekat

Cara-cara:

1. Ayak tepung, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat ke dalam mangkuk pengadun.
2. Masukkan macadamia nuts dan buatkan lubang ditengah-tengah.
3. Cairkan butter dan coklat dengan cara double boiling (pastikan air tidak termasuk kedalam butter dan coklat).
4. Alihkan dari air panas kemudian masukkan gula, telur dan sour cream.
5. Pukul sehinggga bahan-bahan untuk campuran coklat tergaul sebati.
6. Masukkan campuran coklat tadi ke dalam campuran tepung dan kacang tadi.
7. Gunakan sudu kayu untuk menggaulkan semua bahan, cukup sehingga semua bahan-bahan sebati.
8. Bakar menggunakan loyang 9 inci dengan suhu 180 C selama 30 – 35 minit (atau sehingga masak).
9. Biarkan brownies sejuk didalam loyang sebelum dikeluarkan.

Cara membuat topping:

1. Cairkan coklat dengan cara double boiling. (pastikan air tidak termasuk ke dalam butter dan coklat).
2. Alihkan coklat dari air panas dan biarkan selama 2 minit.
3. Masukkan sour cream dan pukul sehingga campuran menjadi pekat dan berkilat.
4. Sapukan ke atas brownies yang telah disejukkan dan taburkan macadamia nuts yang berlebihan.
5. Biarkan brownies sejuk sebelum dipotong.

Variasi: Boleh gunakan pecans atau walnut untuk menggantikan macadamia nuts Brownies boleh dipotong agak besar, dihidangkan panas-panas dengan ditaburkan gula aising dan krim ataupun aiskrim

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...