Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, December 28, 2010

Cotton Soft Japanese Cheesecake ala Kak Meen

Assalamualaikum..kek ni kita buat pgi ahad 2 hri lepas..bgi pda tuan umah yg suami kita sewa ni..tuan umah ni baik orgnya..stiap kli suami kita nk blik msia dia la yg antar dan amik kat airpot..kami nk blik nti ni pun dia jgk la yg antor..kek ni dh prnah buat sblum ni..smuanya ni gara2 xtahan ngok kek kakakku yg mengancam jiwa raga bila msuk blognya..jdi kita pun knonnya nk deko mcm Kak Meen jgk la ni..hehee..cma xbuat bter cream..xde alat nk deko..lgipun xreti mana pun nk deko2 ni..kakkk..jgn mare ye tiru kek akak ni..muahhh..tpi kek akak xleh nk chalen dh..cntikkk!!

kek kita ni cklat yg meleleh tepi tu dh ala2 air trjun gtuw..xcomel halus mcm kek Kak Meen..tpi bgi kita yg keras tngan ni dh kira ok la tu..hehee..klu sapa2 maleh nk buat..msuk je blog Kak Meen tu..oder jee..lgi senang kan..rspi dri Kak Alma Myresipi..mksih kak..mksih jgk pda yg sdi sngah dpur kita ni..skli lagi mtak maap bnyk2 pda pngnjung2 bru..rsanya bnyk lgi yg kita lum buat jejak kasih..msa xmngizinkan..insyaallah klu ada klpngan kita buat knjungan balas..n3 pun bnyk lgi yg trtngak..huhuu..


kek gebuss ni pun kluar dri oven usang tu je..gna api bawah saja sbbnya oven tu xde api atas..alhmdlilah naik elok je..cma atasnya tu mrekah skit..rsanya sbb kita bkar gna pryok kecik..bkar dlm pryok je ni!! pryok saiz 7 inci..loyang xdee..

Cotton Soft Japanese Cheesecake
Bahan-bahan ( 8-inci )

Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine - xde stok, ganti nga allpurpose flour
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Bahan B:

  • 6 biji putih telur
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 3/4 sdk jus lemon

Cara-cara

1.Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).

2.Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).

3.Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.

4.Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).

5.Ni kek yg baru siap bakar, ter-over golden brown sket hihi (oven buat hal jap, signal kena beli oven baru kot adehhh kantoiii).

kita bgi smua sbjik kek ni..jdi xde la posing kek yg diptong..klu kita amik pun anak2 bkannya minat sngat kek2 ni..kek ni memang trkenal cdpp dan lembutnya..

16 comments:

  1. mak oii... comey gilezz kek ni.. mmg serupa mcm kak meen punya dah ni... terliur tgk tambah2 ada stoberi bertenggek2 tu....

    ReplyDelete
  2. salam K.maz,
    memang menarik dan tertarik ler kek ni kak...jamu mata jer lah...hehehe

    ReplyDelete
  3. sedap dan canteeekkknyeee... nak sebijik la mcm nii.. bila maz nak balik? semoga selamat sampai ya.. hati2 dijalanraya ooopppp diudara..hehe

    ReplyDelete
  4. bile nk pandai masak ni uwaaaaa

    ReplyDelete
  5. jatuh cinta nengok kek tu..
    minta 1 slice akak....

    ReplyDelete
  6. Maz....dah lama dah dok usha2 cheese kek jenis ni...nanti bole try...kita suke...apa tak cantiknyer Maz..meleleh air ni bila tgk...tambah2 strawberi tu.

    ReplyDelete
  7. salam..
    x tergamak kita nak makan... sayang sbb cantik sangat...

    ReplyDelete
  8. wa wa wa.. cantiknya cis kek ni...teringin nak wat jugak tp anak2 xmau mkn cis kek...:(

    ReplyDelete
  9. Salam Maz. Cun dah tu deco nya.... kek nya pun nampak gebush dari celah2 ceklet meleleh tu.

    ReplyDelete
  10. wa gebunya cake tuh...wajib try recipe ni:)

    ReplyDelete
  11. salam kak....klu guna tepung naik sendiri blh x kak? sya budak baru nak blaja ni kak.....klu x blh kene cari la tepung kek ni esok....sbb bahan2 yg lain dah ada.....

    ReplyDelete
  12. 2 Mamamya & dear friends...
    Mama..kita gna allpurpuse flour je..bleh gna tpung gndum biasa..tpi jgn gna tpung naik sdri..pastikan ptih tlur dipkul hngga brtnduk dan kaup blik scara prlahan2..

    Mkasih pda smua yg sdi sngah dan tnggalkan komen utk kita...kek ni memang cdppp..lembut dan gebuss sngat...

    ReplyDelete
  13. wushh.. merian dengan stroberi tu yang tahan.. combination warna pun cantek.. terus jadi terliur

    ReplyDelete
  14. yummmy sedap betul cheese cake

    ReplyDelete
  15. slm kak.
    mcmana nak buat telur tu jd bertanduk? kemudian sy kurangkan gula dari 140 ke 120g. buleh ke?

    ini hasilnye sy buat. baru nak blaja2 buat ciskek.huhu

    http://www.facebook.com/photo.php?pid=31390280&id=1607023877

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...