


Chifon Cheesecake
Bahan-bahan
A
- 60g susu segar
- 40g krim cheese
- 25g butter
B
- 65g tepung gandum
C
- 4 biji kuning telur gred A
D
- 4 biji putih telur gred A
- 100g gula
- 1/8 sudu kecil garam
- 1/8 sudu kecil krim tartar
1. Masak bahan A sehingga sebati (double boiler).
2. Angkat kemudian masukkan B dan kacau sebati.
3. Masukkan pula C dan kacau sebati.
4. Pukul putih telur dari bahan D hingga berbuih. Kemudian masukkan bahan-bahan yang selebihnya dan putar lagi sehingga kembang (bertanduk).
5. Masukkan putih telur dalam adunan cheese tadi (langkah no. 3) secara kaup balik dengan spatula sehingga sebati.
6. Jangan digris loyang dan bakar dengan suhu 175 C selama 35-40 minit atau bergantung pada oven masing-masing . (maz bakar dengan suhu 150 C selama 35 minit)
wow bestnyer cpon ni....nakmintak sepotong malu pulak..xper2....masuk list,next time blh buat...
ReplyDeletebest! best!...masuk list!
ReplyDeletebest nye.. mintak izin resepi nye ye... tp tak tau bile nak mencuba...ahaks...
ReplyDeletenak tanya: C. 4 biji telur.....whole egg? atau pakai merah saja sbb biasa kek chiffon pakai merah dia kan?
ReplyDelete