Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Wednesday, March 21, 2012

Apam Polkadot

Assalamualaikum..apa kbar smua..mood xbrapa sihat sjak 2-3 hri ni..dh brapa hri duk batuk xhnti2..anak2 pun sama..ok la hri ni nk tepek apam yg dah lama jgk ni..buat sblum skolah cti lgi..maap la dpur ni klu mnu lauk pauk memang jarang sngat..bkn xmks lauk..tpi smuanya dh tepek sblum2 ni..lauk anak2 memang duk main tkar mnu yg sama je..klu xmsk kicapp..buat sup..klu msk lain dri biasa nti xde yg mkn..apam ni pun sma la jgk..bknnya anak2 suke..stkat mkn 2-3 bjik je sorang..ni pun buat sbgai buah tngan ke rumah kakak yg sma jgk..pastu bgi jiran skit..

skrang ni dpt la jgk update dpur ni dgn kuih2 yg dibuat utk bwa ke tmpat blajar tajwid tu..klu tdak jdi mcm thun lepas la..senyap sunyiii..sbb xde menda yg nk tepek kat sni..

ApamPolkadot by ilhamdapur.blogspot.com
Resipi : Sheely Myresipi
Bahan-bahan ( 50 biji papercup medium )

  • 3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus
  • 150 ml susu segar@susu cair
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovalette
  • inti blueberri filling/kaya dsb - ikut citarasa - maz guna kacang merah
  • pewarna

Cara-cara

1. Masukkan semua bahan apam kedal mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang .

3. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan .

4. Masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag .

5. Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas - setengah sahaja .

6. Letakkan filling secukupnya-nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan .

7. Picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.

8. Akhir sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak .

apam saiz kecik2 ni memang cute je kan..sdpp plak tu..dah 2-3x bwa utk potluck..ada jgk kakak yg nk tempah..tpi maz ni bkn jnis rjin mcm org lain..masak ikut mood..bnyk angin M dri rjin..jdi tu yg xsngup nk trima tmphan..jdi maz bgi rspi ni kat kakak tu..mksih ye Sheely kongsi rspi ni..

21 comments:

  1. salam maz..
    cantiknya apam polkadot ni..kalau masuk mulut,memang habis sebijik terus ni..comel sangat.

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Maz cayang

    cak!cak!mana menghilang nie...akak windu ngan mu ngan sepenuh hati jiwa dn raga....hehehe....maz apa khabar???Nk apam tu buat ilang windu!!

    ReplyDelete
  3. Salam Maz...akak suka apam nie...baru nie akak buat untuk birthday EYba...buat door gift bagi kekawan dia bawa balik...budak-budak sukalah benda2 cute miut macam ni...cantik..dot...dot kecil2 macam Maz

    ReplyDelete
  4. salam kak.maz... pekaba kak? kat bahrain lg eh kak? kiut miut apam akak tuh... kite dah zaman berzaman tak membuatnya.. sejak blk mesia nih malas bebenoooo lerr.. huh!

    ReplyDelete
  5. berseri2 apam polkadot kak maz :)

    ReplyDelete
  6. Assalam Maaaaaaaaaaaazzzz, waaaah betul kata Hana tu...kiut miuuuut jer apam polkadot tu...halus2 je rintik2nya...panggil apam rintik2 ujan laaa eks...hehehee... Rindu aarrrr lama x dgr sore kooo...muaahhh!

    ReplyDelete
  7. dah nmpk byk kali ovalette ni,tpi tak terbeli2 jgak.
    aih...
    lawa gila ur polkadot.

    ReplyDelete
  8. mmg kiut apam polka dot ni...comel2 je dot dia...

    ReplyDelete
  9. dah nmpk byk kali ovalette ni,tpi tak terbeli2 jgak.
    aih...
    lawa gila ur polkadot.

    ReplyDelete
  10. kalau kita, bintiknya besar2, nak cepat siap, hehehe.

    ReplyDelete
  11. Salam kak maz! kita ajerr yg tak pernah buat apam dot dot niii :D comel sgt tu apamnyer! cucur badak kat bwh tuuu kita baru sudah buat serunding, nanti nak mencarik keledek pulak hihihi...

    ReplyDelete
  12. salam.. cantik pulak dot2 kecik2 mcm ni kan...

    ReplyDelete
  13. Maz.
    betui betui ciut apam nyer..dot dot cumel ajer..akak lama tak buat kalau buat jap licin..penat tak ilang kuih dah masuk lubuk hihihihi

    ReplyDelete
  14. wahh comel nya dot2 dia tu kak...cantik halus je..:) saya jugak yg tak pernah buat apam ni...hehehhe

    ReplyDelete
  15. tumpang lalu minta resepi ye....nak cuba wat hujung minggu ni...

    ReplyDelete
  16. alaaaaa..terlambat sudaaa pn doc!! mesti apam polkadot gebuss mazz ni dh abiss kan?? kempunan sehh!

    ReplyDelete
  17. Salam Kak Maz..jelesss tgk org len buat apam polka dot ni..Sue dah 2 kali buat tapi kesemuanya kembang setaman..hu hu hu hu

    ReplyDelete
  18. Assalam kak Maz, tak sihat ke kak? jgn lupa mkn obat yer. cantikla apam polka dot ni kak...saya lum pernah buat lagi tapi apam lady bird guna resepi yg sama dah buat la:)

    ReplyDelete
  19. Assalam Maz,
    cantik..comey2 apam polkadot ni maz..dah ramai yg wat..sy gak yg tak terbuat2..hehe
    ~salam perkenalan dari saya-iza~

    ReplyDelete
  20. inilah apam polka dot yg paling kiut!seriuss

    ReplyDelete
  21. Last week buat apam polkadot... Sebab selalu buatjadi dengan konpidennya nak buatlah lagi, sekali tepung gandum habis, pakai tepung roti sekali dia macam dataran bulan tak licin atas dia, rasa sedap ghopa tak ada ha..ha..

    ReplyDelete