Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Wednesday, March 28, 2012

Moist Coklat Kek..Resipi Pujaan..

Assalamualaikum..sdar tak sdar dh nk hbis pun bln mac..apa khbar semua..mkin lama mkin slow je dpur ni brasapp..skrang ni mkin sbuk dgn aktvti harian..stiap hri ada kelas..slesa dgn khmis kelas pgi dan ptg..hri ni layan kek cklat la plak..lama dh jgk rsanya xmncul kek cklat kat dpur ni..ni pun request dri anak2 stelah skian lama xbuat kek cklat..mcm biasa klu kek cklat maz setia dgn rspi ni..memang sedappp dan moist sngat..xpuas mkn..pas sptong2 nk msuk mulut..memang kena dgn citarasa..yg buat sblum2 ni bleh belek kat label kek..mksih skli lgi pda Kak Zaiima utk rspi ni..tpi maz dpt rspi ni dlu dri blog Chetam..mksih jgk pda pngunjung yg sdi jenguk dpur yg suam2 kuku ni..

stkat ni rspi ni memang pojaan hti la..rspi asal kukus..tpi stiap kli buat maz bkar cara steambath..nk senang keje..skli skala layan kek cklat bleh hbis 2-3 ptong jgk..memang cair dlm mulut org kata..wpun bkar tpi tetap moisttt dan mewah dgn rsa cklatnya..

Moist Coklat Kek by ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan:

  • 1 cawan gula pasir - maz guna 3/4 cawan gula halus
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan minyak masak (jika ganti dgn butter cair lagi sedap)
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp soda bicarbonate
  • 3 biji telur
  • 1 sudu kecil vanilla - ni maz tambah, resipi asal xletak
  • 1/2 sudu kecil garam - ni maz tambah, resipi asal xletak

Cara

1.Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam.

2.Tepung, soda biakrbonat dan baking powder di ayak.

3.Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan je) Tutup acuan dng aluminium foil agar tidak masuk wap.Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan. (maz bakar kaedah steambath selama 1 jam lebih sikit dgn suhu 150 C, ni oven maz la)

TOPPING COKLAT dari Noor Masri - maz xikut resipi ni
Bahan-bahan:

  •  250 g coklat masakan } potong kecil2
  • 1 sudu besar majerin
  • 130 ml double cream atau whipping cream
  • sket gula halus secukup rasa (supaya topping tu tak pahit sgt) - optional
Cara membuat: Cairkan coklat secara double-boiler Alihkan dr api kemudian masukkan majerin, gula & cream. Kacau sehingga sebati. Curahkan atas kek kemudian ratakan Bila dah agak sejuk/beku baru boleh lorekkan dgn garpu secara melintang dan menegak selang seli. (maz double boiler kan sedikit coklat masakan+sedikit susu pekat manis+sedikit mentega+sedikit susu cair).

jamu mata je la ye..dh slamat..dpt la jgk bgi kat kakak2 kesayangan sikit sorang..smua ckp sdppp..dan rspi ni jgk maz pnjangkan pda kakak2 kat kelas taraqqi..mksih skli lgi Kak Zaiima

25 comments:

  1. Salam Maz.lama tak singgah sini,Maz sihat ke? kek coklat.....kegemaran kat rumah...tambah letak topping choc..yumm

    ReplyDelete
  2. mokwo suka buat kek choc sebb kena dgn selera anak2...tapi kekadang sukar jugak nak cari kek yg tak brape pahit..nanti nak cube resepi nihplak...mokwo nak tanya kat mane biasanya maz dapatkan stok bonito flakes...payah naa nak dapt kat n9 nih!

    ReplyDelete
  3. Assalam Maz....salam rindu dendam dari Akak...mungkin Maz dah lupa pun pada Akak...tak apalah...Akak tetap doakan agar Maz dan keluarga sihat...dan sentiasa dilindungi nya...Amin! Sedap kek tu....dah lama Akak tak buat kek cokelat!!!Rindu pulak!!

    ReplyDelete
  4. Maz,
    bakar cara steambath ok yer..tak terpk dek akak benda nih..hihihi tq bagi idea..dah leh jual dah nie..

    ReplyDelete
  5. Assalam Maaaaazzz....ko suam2 kuku eh..akak suam2 mata....hahahhaa, malam baru jek gaya nak update dah ngantuksss...metabolisma dah makin kurang nih...nak kena telan supplement lebih2 sikit...hahahhaha.. sedap nampak kek coklat tuh...dah byk sgt try, akak kadang2 terlupa mana satu rasa plg best...hahahhaa

    ReplyDelete
  6. Salam kak maz!! alahaiiiiii sedappnyerrrrr! kita lamaaaaaaaa sgt tak buat kek ceklat, klu dpt sepotong tu pun dah nikmatnyerr hihihi... ada pulak bulat2 tergolek kat atas kek tuu dgn merah2 si ceri :D

    ReplyDelete
  7. perah otak nak ingatkan balik dah pernaha buat ke idak kek ni ek. hehhee... tapi nampak memang yummy sungguh kek akak ni. haishh masuk list. hehe

    ReplyDelete
  8. leleh tgk kek akak ni... tang topping superb :)

    ReplyDelete
  9. salam maz/...mokwo nak lah itu bonito flakes...kat jusco n9 nih memang tak dok jual...kalau tak nyusahkan maz!! nanti e-mail mokwo yek! nikyus@gmail.com

    ReplyDelete
  10. salam kenal dan berziarah disini kak maz..dan follow akk yer:) kek coklat mmg mjadi kgmaran ramai..x jemu2 klu makan..mesti nk lg..:)

    ReplyDelete
  11. kak maz...kek coklat kalau masak dulu segala koko tu meamang sedap betul jadik kek..saya pun suka..:)

    dulu2 sebelum ada blog rajin pegi teratak chetam nye fp...hehehe

    ReplyDelete
  12. salam kak maz..
    aduh duh duhhh.. tak ble tahan kalau masuk dapur kak maz ni.. semua pun nampak mengancam kalbu.. hehehe.. saya baru je try buat orang marble cheese bar cake yang kak maz share resepinya.. memang marbelesssss.. tq bebanyak ye kak.. sy dah pun share resepi kat blog saya...

    ReplyDelete
  13. Salam Kak Maz,
    Harap2 akak dan famili sihat2 selalu... sungguh ler moist nampak kek coklat akak tu. Phew! saya kalau ada kat depan mata kek coklat, terlupa dah diet. hehe

    ReplyDelete
  14. inilah godaan paling hebat arini!
    bwk lari seketui ekkk! tengkiu..

    ReplyDelete
  15. so far
    ade 2 jenis resepi yg dah try and menjdi...
    yg perasan jugak
    klu moist ni
    tekstur dia mesti rapat and padat lembut
    sgt suke bila menjdi buat tu and dok perati tekstur dia lama2...
    sgt berbeza dgn coklat cake yg bese tu

    ReplyDelete
  16. satu dua tiga, ceri letak lebih sket ek kak Maz. Leh bawak gi piknik.

    ReplyDelete
  17. sungguh menyelerakan... belum rasa lagi tu...:)

    ReplyDelete
  18. cantik kek coklat k.maz ni..nmpk gebu dan mesti sedap..nk try jg nnt..

    ReplyDelete
  19. salam kenal2an Maz or kak Maz ni eyhh...sy pon remaja purba gak nih...ekekekke

    Fuhh...bestnyer kek cekelat ngan topping leleh2 nihh..nk wat laa....

    Sy folo sini yerr.....

    ReplyDelete
  20. Salam Maz/Kak Maz..not sure. Baru jadi follower Maz nih, baru smlm try kek choc tu, memang best, moist n gebu, cuma tak letak topping, kalau boleh tolong rekomen the best ganache, leh?

    ReplyDelete
  21. salam kenal... suka nengok ceri atas kek tu... sesuai bangat..

    ReplyDelete
  22. yA...aLLAH...LAMANYA TAK DENGAR CITE mAZ.....SEDAP NI INI PUN POJAAN HATI AKAK.SELAMAT HARI IBU MAZ

    ReplyDelete
  23. maz~my dear friends..
    mksih bnyk2 sdi singah dpur yg xsbrapa ni...maz amat menghrgai stiap knjungan kwn2..tpi kek rspi kak zaima ni memang yg pling maz suka..really moist..kena dgn slera..

    ReplyDelete
  24. Sy dah cuba resipi nih.. Super moist dan sedap sgt.. Tq for sharing.

    -Lia-

    ReplyDelete