Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, June 12, 2012

No Bake Oreo Cheese Cake

Assalamualaikum..layan kek la plak..klu xsilap rsanya dah lama xbuat ciskek ni..trgerak hti nk buat ni pun sbb wken lepas anak2 ajak mkn pasta dan fish n chips kat SR..pastu oder la jgk oreo cheese kek 2 ptong..beria bnar la plak anak2 mkn kek secret recipe tu..xleh jdii ni..msa tu jgk rsa berkobar2 nk buat sdrii..jdi dri situ la dtnya naluri nk buat ciskek ni..kononnya nk buat kek yg seiras SR la wpun xserupa..hehee..bila godek2 cri rspi..ramai jgk yg dh try oreo ciskek ni..kat dpur Kak Ummi pun ada..cuma versi bakar..ni stail msak dlm peti je..utk rspi kli ni maz ubah skit rspi2 cheese kek yg prnah buat sblum ni..dan sbgai pnduan maz jgk tgk rspi kat sini..anak2 ckp sedapp la mami..LULUS..puas rsanya bila bleh sdiakan sndri apa yg anak suka..

bgi tekak maz sklrga memang dah rasa mcm yg secret recipe la sikit2..rupa pun ada la jgk wpun jauh2..hehee..

No Bake Oreo Cheese Cake by ilhamdapur.blogspot.com
Baha-bahan
  • 8-10 keping biskut oreo - buang krim - dikisar hancur dan ketepikan 1 sudu besar utk tabur dalam kek
  • 2-3 sudu besar mentega  - cairkan
Bahan B (Lapisan Kek)
  • 270g cream cheese - suhu bilik
  • 50 gram gula halus - boleh kurangkan sikit, jika tak suka manis 
  • 70g mentega - suhu bilik
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • 160ml whipping cream + 1 sudu kecil jus lemon
  • 1 sudu kecil vanilla
  • 1 sudu besar gelatin
  • 2 sudu besar air panas mendidih
  • 4-6 keping biskut oreo - dipatah 2
Cara

1. Sediakan loyang untuk cheese kek jenis loose base. Letakkan tepi keliling loyang kertas minyak (baking paper) , tujuannya agak kek senang dikeluarkan. - maz guna loyang bulat 6 inci)
2. Satukan bahan A dan tekan-tekan dalam loyang. Masukkan dalam peti.
3. Dalam gelas satukan gelatin dan air panas, kacau biar gelatin larut sepenuhnya - maz panaskan dalam microwave selama 5 saat - guna microwave lebih cepat gelatin larut sepenuhnya. Ketepikan
4. Putar whipping cream bersama jus lemon hingga sedikit kental (klu tuang bks tu xtumpah la). Ketepikan.
5. Putar cream cheese seketika, kemudian masukkan gula, susu pekat manis dan mentega. Putar lagi hingga sebati dan adunan jadi lembut. Masukkan vanilla dan putar lagi.
6. Masukkan gelatin yang telah larut dan whipping cream. Putar sebati.
7. Tuang suku dulu atas loyang oreo tadi, kemudian susun biskut oreo yang telah dipatahkan. Tuang lagi adunan dan ratakan kemudian taburkan sedikit oreo yang dihancurkan (yg simpan 1 sudu besar).
8. Tuang lagi sedikit adunan dan susun pula sedikit lagi biskut yang telah dipatahkan.
9. Kemudian satukan lebihan oreo kisar tadi dengan baki adunan cheese yang ada dan tuang kesemuanya dalam loyang, ratakan sepenuhnya.
10. Tutup permukaan loyang (maz tutup dengan pinggan je) dan simpan dalam peti selama 4-5 jam.
11. Boleh la dihias ikut citarasa dan sedia untuk dihidangkan...Selamat Mencuba..

sedapp..lemak berkrim..nyaman je lalu kat tekak ni..

No Bake Oreo Cheese Cake..jamu mata je la memlm ni...

13 comments:

  1. wow..sungguh menarik cheese cake nie...bila la nak cuba plak...xpenah buat yg no baked nie....nampak gambar tu terus tergoda la..hikhik

    ReplyDelete
  2. salam maz..mokwo dah balas email maz...nanti maz baca ekk!...mokwo frust lah segala enrty maz tak dok tubik dalam reading list mokwo tau...tah ape kenanya!!
    nak gonyil cis kek skit!! nanti mokwo pun kena buat cis kek..utk birthday pokwo ku!!

    ReplyDelete
  3. Assalam kak maz cayang,b4 nak lelap mata singgah sini dlu..Wah terus terang mata nmpk ciskek akak yg menawan kalbu nih..Sy baru ptg tadi jer buang half kg cream cis sbb dah nmpak merah n da kulat..Beli kat 2bln++ dah tapi xwat pa lagi..Nih gara2 duk alah xabih2 lagi ler nih,mood nak memasak pon jrng2 da..Adeiii bb kat dlm nih pon dah tergoda ngan ciskek aunty maz nih,hehe..

    ReplyDelete
  4. maz~cekgu..

    mksih ye cekgu sdi luangkan msa singah dpur yg suam2 kuku ni..maz pun ni la pstime buat oreo ciskek..tpi klu ciskek jenis lain dh kerap jgk la..cuma bila askar dlm umah ni mintak bru bleh buat..klu x nti xde yg mkn...bgi kami sklrga teramat la sedapppnyaa...ala2 sercret recipe dh...perasan satt...hehee..nk buat pun xde susah sngat...nti bleh la try...

    maz~mokwo..
    oo xthu la npe tu ye..maz pun xreti bab2 blog ni..cuma thu msukkna gmbar..pastu post je..maz dh baca email mokwo..cuma msa cti skolah hri tu maz ada p jusco..tpi benda tu xde stok lgi..skrang ni memang stoknya jarang ada..nti klu maz p lgi ke sana klu ada maz msti bli...mokwo tngu ye..

    maz~zaliendana...
    oooo nk dpt baby ke..ktingalan la kmaz ni..ye la kmaz pun xslalu mncul kat blog ni..ikut mood je...tahniah la buat za sklrga...dh rosak la tu...tkpe2 nti bila dh hbis alahan bleh la cri blik cream cheese tu...msa tu baby dh bleh terima kut...

    ReplyDelete
  5. cedapnya nampak.. lama tak mkn non baked ciskek.. emm teringinlah pulak

    ReplyDelete
  6. mazz cayang..lamanye akak x mai sini..pekabo?? ciskek ada lg x?? kalu abih xper asalkan ada balen kukis oreo pun x pe..hahaha!!

    ReplyDelete
  7. ishhh...takleh jd ni..kena join gak program penambahan kalori ni...hihihi..tak sabo nk mengecis..br tringat loyang springform kt dlm lemari!

    ReplyDelete
  8. Salam Maz.tengok cheesecake posing ni...buat terliur juga....yummm.dah lama tak buat kek ada cheese..
    re; Maz, mee rebus Spore tu kelainannya sikit sbb letak taucu dan ikan bilis...

    ReplyDelete
  9. maz~dear friends..
    mksih ye sdi singah tgk orea kek tu..amat hrgai setiap komen dan knjungan kwn2 semua...

    ReplyDelete
  10. Maaaaaaaaaaaaazzz....mantopssnya gambor tu haaa...ciskek pun terliuuuqqq habis akak tgk...sedap sekali berposing tuh...kalau masuk molot mesti x igt apa2 dah ni kan.. Buatkan tuk akak Maz cayang yeaa...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...