Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Monday, June 25, 2012

Vanila Panna Cotta With Blackberry

Assalamualaikum...bertemu skali lgi dipagi ini..skli skala timbul la jgk kan..ikut msa dan kelapangan..tpi kira ok la tu dri dpur ni tenggelam terussss..pgi ni layan dsert omptih ni la plak..wpun cntik dipandang..enak dimkn..tpiii xde smbutan..itu la hakikatnya klu buat puding atau pun yg seangkatan dgnnya jenis yg lembik2 mcm ni..sma la jgk klu buat agar2 pun..xde yg minat..last2 sndri la yg kena hbiskan..sbb tu la buat skit bnar..1 cawan susu je..tu pun 2 hri duk lam pti bru hbis..panna cotta ni maz cuma ubah skit rspi honey puding sblum ni..dan buat 1/2 rspi je..

ramekin ni sbnarnya saiz kecik je..ckup2 je dgn scwn susu utk 3 bks ni..

Vanilla Panna Cotta With Blacberry by ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan (3 ramekin kecil)
  • 125ml susu segar
  • 75ml whipping cream
  • 2 sudu besar madu @ gula pasir (boleh tambah atau kurang)
  • 1 sudu besar gelatin
  • 1/2 sudu kecil vanilla
  • secubit garam
  • blackberries secukupnya - atau boleg guna buahan lain
  • 2-3 sudu besar air panas mendidih
Cara

1. Satukan air panas dan gelatin, kacau agar gelatin larut sepenuhnya (maz panaskan dlm microwave selama 5 saat). Ketepikan.

2.Dalam periuk, panaskan susu segar dengan api perlahan sehingga sedikit panas, kemudian masukkan gelatin yang telah larut tadi dan kacau sebati.

3. Masukkan whipping cream, vanilla, garam dan madu (suaikan la nak manis macam mana). Kacau agar semua sebati. Padamkan api.

4. Tuang dalam bekas/ramekin dan biarkan keras dalam petiais sekitar 4-5 jam. Kemudian boleh la dihidang bersama buah blackberi. (utk sos tu masak 5-8 biji buah blackberi bersama 1/4 cawan air dan 1/2 sudu besar gula sambil ditekan2 buah sehingga berbuih dan keluar jus dari buah, kemudian sejukkan dulu agar sos jadi pekat).

buat sos skit..jdi bila msuk mulut tu lgi sdpp rsa panna cotta ni..sbati dgn sos dan manis buah blackberi...

cuaca pnas2 ni memang kena sngat dgn puding sjuk ni..tpi bgi tekak melayu ni..maz lgi suke agar2 merah atau ijau yg tmpat knduri tu dri desert omptih ni..

11 comments:

  1. memang sedap panna cota ni, kena lak time panas2...tapi yelah, mana nak dapat blacberry tu, nak belim mahal bebenor rasanya :)

    ReplyDelete
  2. Maaaaaaaaaazzz...watpe tuh? Gi kelas keeee..amboii sedapnya la kalau ko bawak panna cotta ni eh...ramai la yg laju bertajwid...muahahahhaa... Miss you so muuucchhhh dear!

    ReplyDelete
  3. salam maz....awat xhabaq kat kak ham....lajuuuuuuu je kak ham dtg PH tau...

    btw...akak xguna yahoo anymore...right now akak guna jhamsiah@gmail.com...4ur info..tk care dear..

    ReplyDelete
  4. sedapnya makan puding waktu panas2 ni..kat sini tengah musim panas betul...saya malam2 pakai dua kipas..hahahha

    ReplyDelete
  5. Maz..............................jgn lupe daku dgn puding di summer begini.....Lama x dgr khabar ....sowii sbb Ayu busy since ever balik Msia. Now I am having summer vacation in Al Khor.....really nak try puding tu.....mmmmm

    ReplyDelete
  6. Sedap Maz..tapi blackberry susah dapat..kalau dapat akak pun nak try

    ReplyDelete
  7. nmpk mudah jer nie...bole cuba nnti...copy resepi ye sis...:)

    ReplyDelete
  8. Salam Maz

    How r u dear?

    panas2 cam skrg gini memang nyaman makan pudding..I dah terbekenan..harus jugak cari some blueberries nanti :)

    ReplyDelete
  9. salam maz...ingat kan guna hp blackberry...hihi...gitu ka ghupanya blackberry...comeinya!!!
    agar2 merah memang kena sokmo dgn tekak kita!! kalau buat mesti mau seloyang besar!!

    ReplyDelete
  10. maz~dear friends..

    mksih atas sweet komen yg seindah panna cotta ni..maz amat hrgai setiap knjungan dan jari yg menekan keyboard utk menaip stiap ayat kat dpur maz ni...smga Allah membls segala kebaikkan kwn2..amin..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...