Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Sunday, June 3, 2012

Chocolate Macarons With Nutella Filling

Assalamualaikum..hemmm!! nk mula dri mna pun xthu la ni..al maklum la skejap ada skejap ilang..dpur pun dah penuh brdebuuss..sbnarnya minat kat dpur maya ni xde la pupuss terus orang kata..cuma kerajinan tu xckup teguh mcm kwn2 yg lain..bila time jemu tu mai..mula la malasnya nk pegang kamera..tu yg sunyi sepi..huhuu..apa khbar smua..mksih jgk pda pngunjung diluar sana yg msih sdi singah ke ilhamdapur wpun dh brbln2 xberupdate..ok la crita psal menda yg dlm gelas ni la plak yer..lama jgk dh rsanya xbrmacron ni..sbbnya dh xde smbutan..ni pun kena berpaksa lgi sruh anak2 mkn..siap ckpp manis sngat laa mami..biasa la tu kan apa2 pun msa memula jmpa je klu bleh nk mkn hri2..tmbah plak suami pun duk bli macaron stiap kli blik msia..smpai duk dlm pti brbln2..tpi kli ni trasa nk bermacaron ni sbb tgk kat dpur Yani..tpi memang betul kan..dapur kawan memberi ilham dan inspirasi..

rasanya kli ni bru puas hti tang kaki tu..yg buat sebelum ni kakinya tinggi skit..dan tekstur serta rupe kejadian macaronnya pun lagi sempurna..lembut gitu kat tengahnya..mcm yg beli ni..

maz buat saiz gedebak..nk cpat siappp..dpt la 13 psang je..dan 1/2 dozen dpt la bgi kat sedra utk kunyah2 dlm kreta msa mai rmah mlm jumaat lepas..sbb anak2 pun xminat..yg dh masuk molot pun nk posing jgkk kee..hehe..

Chocolate Macaron by ilhamdapur.blogspot.com
Resipi :Yani 
Bahan Asas Macarons
  • 40g telur putih - 1 biji L size
  • 30g gula kastor
  • 40g almond ground
  • 70g icing sugar
  • 6g serbuk koko/ green tea powder - maz guna 3g je serbuk koko

Cream Cheese - maz tak buat, guna nutella je
  • 50g mentega
  • 100g cream cheese
  • 100g icing sugar
  • capucinno paste / green tea powder ( lupa nak sukat.. main tuang ikut sedap tgn)

Cara-cara
  1. Ayak almond ground, icing sugar dan serbuk koko/green tea powder.
  2. Dalam mangkuk lain, pukul telur putih dgn gula kastor sehingga bertanduk. Masukkan bahan yang diayak. Kaup balik dengan spatula sehingga sebati. ( Nak tahu ok ke dak... kaup sket adunan dengan spatula, tuangkan semula ke dalam mangkuk. Kalau dia jatuh smooth seperti ribbon... kira ok ler tu. Kalau pekat... kacau lagi tapi jangan sampai terlebih pulak.. Proses ni amat ptg . )
  3. Masukkan adunan ke dalam piping bag dengan nozzle bulat... pipe bentuk bulat sebesar 2.5-3 cm. Ketuk-ketuk belakang dulang untuk memecahkan gelembung2 udara yang terbentuk.
  4. Biar permukaan betul-betul kering sebelum dibakar ( bila sentuh, aduanan tak melekat pd tangan... sket pun tak.. takde rasa lekit2 pun .. hat ni pun ptg jugak ni.. kalau tak macarons jadi merekah bila dibakar.)
  5. Bakar selama 15 minit dgn suhu 150 degree - hat ni pun bergantung pd oven gak dan saiz macarons yg kita buat. (maz bakar selama 18 minit dengan suhu 150 C).
jamu mata je la ye..xbrapa rajin nk buat filling cheese..jdi isi nutella je..tpi memang kena dgn rsa macaron coklat ni..

18 comments:

  1. salam kak
    sedapnya laa..sy aritu buat tk jadi skirt dia la..:)..waa sedehh tul tgk org buat best jew:)

    ReplyDelete
  2. Salam Maz... windu nya lama tak bersiaran. Lama tak kuar, sekali kuar... tu dia... makarun... macam harta-karun kuar...hehe

    ReplyDelete
  3. Cantik kejadian mac nie... Semuanya sempurna... Cantiik!,,

    ReplyDelete
  4. Salam Maz,
    Cantik ajer macaroon tu, Bila tgk teringin pulak nak buat...tapi bila ya...

    ReplyDelete
  5. saya dah lama teringin nak rasa mac ni kak...nak buat sendiri memang alamat thn bila baru nak cuba..hehehhe

    ReplyDelete
  6. Salam Maz.cantik jadinya macaron Maz ni....suka tengok.rasa nak kutip 2-3 ketul je masuk mulut...hi...hi..

    ReplyDelete
  7. lamanya dah tak makan macaron... nyummynya nengok..

    ReplyDelete
  8. Maaaaaaaaaaaaaaaazzzzz, muaaah muaaahh...akhirnya termakan pujuk rayu akak jgk...hehe. Pasni pi sana rajin2 update k....jgn nak menyepi2..akak sekeh nnt...hehe... Bak 3 ketuii macs tuu...perisa coklat eh...sedap nih!

    ReplyDelete
  9. CW tak penah rase dan tak penah makan lg macaroon...nanti nak cuba jugak buat,,tepung tu tak jumpa2 lagi... ;P

    ReplyDelete
  10. jelesnyer la semua kengkawan da pandai wat macaroon... kiternyer yg gepeng dulu tuh la smpai skrg tak buat2.. seremmmm takut gepeng lagik! hahaha... akak kl kat ner? rasanya arini nak g kl kot..

    gambo2 akak skrg santekkkkkkk

    ReplyDelete
  11. Assalam Maz,
    wah at least maz dah beberapa kali buat..akak masih virgin lagi tak buat2 macarons ni..akak pun seremmm macam hana..hehehe..cantik kejadian macarosn maz kali ni..tengok yang dah gigit tu dapat terbayang rasanya..

    ReplyDelete
  12. Salam... Bestnya macaroon, kita tak berani lagi nak menerai... Makan berani pulak nerainya hik..hik..hik..

    ReplyDelete
  13. salam maz..syioknya org tu dh bersemanagt berblog semula..barulah kawan2 syok nk apdet...sy dh 2x buat mende ni..dn dua-dua fail...tp akan cuba lagi..tringin nk dapat kaki cantik cam cameron diaz tu!! huhu

    ReplyDelete
  14. Assalammualaikum...Maz..ceq ingat lyana lg tak?Rindu sangat dekat ceq,lyana ingat ceq dah x aktif berblog upernyer masih xtif lg...Lyana nak tanya ni...ceq masih kat M'sia ker...klu masih kat sini,lyana ada something utk ceq,ada hajat utk ceq yg x tertunai lg ni...

    ReplyDelete
  15. niepon masih KIV lagi xtau bile nak buat...jeles tgk cantik je kejadianya..heheh

    ReplyDelete
  16. maz~dear friends..
    mksih ye sdi mai jauh2 tgk kjdian cik macron ni...jujurnya maz sdri pun yg buat kli ni la bru rsa smpurna dri segi rupa dan tekstur mac ni..dh bnyk kli jgk buat buat mac ni..pda kwn2 yg blum try atau prnah try..tpi kurang mnjadi..jgn putus asa..praktis make perfet omptih ckp..muahhh...amat hrgai stiap komen dan knjungan semua...TQVM...

    ReplyDelete