Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Wednesday, February 27, 2013

Durian Crepe...Masih Bertsunami Lagi Ke...

Assalamualaikum..sblum tu nk tnya la..klu buat undian antara cik macaron dgn dc ni agak2 mana yg dipilih..klu tekak ni maz pilih dc lagi la..dc lagi sedapp dan boleh mkn banyak bnding dgn macaron..dri segi rupa pun rasanya xkalah dc ni..comel je wpun seakan2 bntuk bantal..ok la ni bkn la dc pestime yg maz buat..rsanya dah 7-8x berdurian crepe ni..memula buat msa kat bahrain thun lepas..wpun doyan kat sana mahal..smpai 60-70 hengit sbjik..tpi beli la jgk sbb nk suruh suami merasa dc ni..msa kat sna hri tu smpat la hbis 2 bjik doyan bercrepe ni..memang nk rasa yg filling durian..dan msa search cri rspi tu kluar mcm2 rspi..tpi brkenan dgn rspi ni sbb mudah sngat dan bhn2nya ada kat bahrain..klu guna tepung2 canggih tu memang xdpt la nk mrasa dc ni..jdi dri pestime buat smpai la dh buat berkali-kali..maz hnya setia dgn rspi ni..puas hati dah..mksih bnyk2 pda tuan punya rspi krna sudi berkongsi rspi ni..

bagi tekak ni kena guna filling doyan jgk..baru terserlah kehebatan rasanya..sebab rasa doyan lemak-lemak manis gituw..tpi trpulang la pda citarasa masing2..maz ni memang antu doyannn..buahan import ni kurang skit..bkn la xmkn..tpi lebih suka mkn mentah gituw je...

Durian Crepe by ilhamdapur.blogspot.com
Resipi : mytouch-miza.blogspot.com
Bahan-bahan

  • 20g tepung gandum
  • 20g tepung ubi
  • 10g tepung kastard
  • 10g tepung jagung
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu besar gula
  • 1 biji telur (A)
  • 40ml susu cair
  • 150ml air
  • sedikit essen vanilla
  • sedikit garam
  • sedikit pewarna - jika perlu

Cara
 
1. Campurkan semua bahan, gunakan whisk kacau hingga larut. Tapiskan dan boleh dadarkan atas kuali non stick, tak perlu oles minyak jika guna kuali non stick, memang tak melekat. Siap dan sejukkan sekejap.
 
2. Cara melipat - fresh/whipping cream di pukul kaku/kental - isi durian secukup nya - letakkan fresh cream atas kulit, kemudian letak isi durian dan tutup/lapis lagi semula dengan cream,baru lipat. Sejukkan dulu sekejap ...

wpun kehebatan dc ni dah xbertsunami lgi..tpi nk la jgk amik bhgian utk kenangan hri esk org kata kan..ok la semoga jumpa lagi..insyaallah..

5 comments:

  1. singgah pagi...as salam..masih dengan demam durian crepe...sedap ye...saya masih belum mencuba ni...p/s:follow me back o.k..

    ReplyDelete
  2. Maaaaaaaaazzz, x aci taaauu...akak x buat2 lg pun, asyik beli jek bila Aiman nak makan...hehe, Aiman x kesah dah buat ke beli, janji dpt makan...hehe.. Lenkali antar sini sikit taauu..

    ReplyDelete
  3. assalam Maz
    blm reda sb masih laku dijual he hee cantik durian bantal Maz ni kemas je
    akak suker durian jg tp tak suker yg dicampur dgn benda lain, pelik kan

    ReplyDelete
  4. Alaaaa teringinnya nak makan lagi durian crepe ni :( Lani dah tak nampak dah durian dekat sini. Eh ? Ada kot, cuma saya ja tak perasan. Hehe. Lepasni kalau beli durian, kena buat durian crepe niiiii :D

    ReplyDelete
  5. maz to...

    nor
    kak ummi
    sara
    alia

    terima kasih atas knjungan kwn2 semua..amat hargai setiap komen yg ditinggalkan utk dc ni..tpi memang sedap kan dc ni..

    ReplyDelete