Assalamualaikum w.b.t...apa kbar semua...ptg bru bleh bersiaran hri ni...bnyknya krja yg menunggu...kebizian yg amat sngat dri hri jumaat lgi...chicken 65 ni memang trkenal di india...kat bahrain ni pun senang dpt lauk ni...ayam ni dpt namanya dikatakan sbb lauk ni ckup pemes disatu rstoren diindia...lauk ni diletak di no yg ke 65 dlm senarai menu...bila nk order je org sebut chicken 65...jdi dri stu lah ianya mendpt nama...xthu la betul ke tidak sejarah ayam 65 ni...pastime mkn chic 65 ni beli yg dijual kat hypermarket kitchen...sni smua psaraya besar memang ada jual mknan yg dh siap msak...tnjuk je nk apa...nsi mcm2 jnis nasi...ayam pnggang...ayam greng...pizza...pasta...indian food...mcm2 laa ada...jdi stelah merasa yg beli tu...kita buat versi sdri la plak ikut apa stok yg ada kat dpur...memangg sdpp...tu yg dah ulang bnyk kli...lgipun senang je nk buatnya...akhir kata mohon maaf atas segala kekurangan yg ada dan semoga jumpa lagi...Insyaa Allah...
stelah digaul dgn bahan rempah...yogurt dan sdikit pewrna...perap lgi lama lgi sdpp...sebati rsa rempah2nya tu...
Chicken 65 by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan (resipi anggaran)
- 500g ayam - potong saiz sederhana kecil (chicken 65 yg sebenar guna dada ayam dan potong kecik, tapi kat rumah ni kalau guna isi semua tak minat)
- 2 sudu besar yogurt tanpa perasa (asli)
- 1/2 sudu kecil serbuk cili
- 1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
- 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
- 1/2 sudu kecil serbuk paprika
- 1 inci halia
- 2 ulas bawang putih
- 2-3 sudu besar tepung beras
- 2-3 sudu besar tepung gandum- maz guna all purpose flour
- 2 tangkai daun kari
- sedikit garam
- sedikit pewarna merah
- minyak secukupnya untuk menggoreng
1. Cuci ayam bersih-bersih dan toskan.
2. Tumbuk lumat halia dan bawang putih.
3. Dalam bekas yang sesuai, masukkan ayam dan semua bahan kecuali 2 jenis tepung. Gaul sebati dan perap selama 15 minit.
4. Panaskan minyak secukupnya, satukan 2 jenis tepung dan ratakan dalam pinggan besar. Kemudian golekkan ayam biar menyaluti seluruhnya.
5. Goreng seperti biasa dengan api sederhana hingga masak. Angkat dan toskan, buat sampai habis.
6. Boleh ditabur dengan sedikit daun ketumbar dan bawang besar hiris jika suka. Siap..
lauk2 gini dpt smbutan laa...anak2 suka meratah...sdppp krup krap gituw sbb gaul nga tepung beras skit...dah 4-5x buat ayam 65 ni...tpi mcm biasa la...kena peram dlu...tak kisah la tu ye...xdan nk update hri2...
Assalam
ReplyDeleteHujan2 ni lapo nmpk menu mabeless aduhh meronta-ronta rasanya
Ayam 65, blm penah mkn ni
Menyelerakan
Sedap nmpk chicken ni. Mcm tandori cuma bezanya chicken ni guna tepung. Nk try wat nti. Mohon share ye
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeleteMacam sedap jer ..minta izin copy resepi ye
Salam kak maz... sedapnyerrrrr!! nmpk rempah2 dia dh blh bayang mcm mana sedap ayam nih.
ReplyDeleteAssalam Maz,
ReplyDeletechicken 65 memang sedap, kalau buat ni tak jadi lauk..asik kena ratah aje,,
terpaksa kena catu..hehe.. or else kena masak lauk lain..hehe:)
maz ~ dear friends
ReplyDeleteterima kasih pada semua yg sudi singah...kat rumah ni klu lauk ayam memang dpt sambutann...