Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Wednesday, April 9, 2014

Buffalo Wings With Hot Sauce

Assalamualaikum w.b.t...Bismillahirrahmanirrahim...Subhaanallah Wabihamdihi... Subhaanallahhil 'azhiim...Ya Allah jadikan pagi ini sebagai pemuka pintu rezeki dan kebarakahan untuk kami...Amiin...Alhamdulillah bertmu lgi dipagi yg cukup indah cuaca kat luar tu...skli sekala npak perahu2 kecil kat laut yg tenang tu...laut sni xde ombak ye...ni pun antara gambar2 lama dlm foleder...rsanya buat lepas mask sweet chilli chicken wings dlu lepas dh bli hot sos tu...kat rmah ni asik duk pusing menda sama je...gaya makan anak2 memang mcm tu...xleh nk buat lain skit dri slera...nti ada yg xmkn...ni pun masak utk alas perut belah mlm...merangkap diner...sbb nasi hnya tghri je kat rmah ni...senang sngat nk buat ayam koboi ni...akhir kata semoga jumpa lagi...Insyaa Allah dan mohon maaf atas kekurangan yg ada...

yg dlu kejadian buffalo-wings tanpa salut sos...hot sos ni rsanya pedas dan masam yg menyerlah...buat sdri ni memang jimat sngat lah...klu bli 7 ketoi dh dkat 3 dinar...klu duit msia skitar rm26...memang stok kepak ayam ni slalu ada...senang klu time lapar2 tu...gaul je nga tepung pastu goreng...tukang masak ni memang asik duk plih yg mudah2 jee...dan sbgai panduan sos tu tgk rspi dri allrecipes...pastu ubah suai lah ikut cara kita sdri...
 
Buffalo Wings With Hot Sauce by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan (resipi anggaran)

  • 1kg kepak ayam saiz kecik - kerat 2
  • 1 sudu kecil paprika
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih
  • 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1/2 cawan all-purpose flour
  • serbuk pati ayam secukupnya atau garam

Hot Sos

  • 1/2 cawan hot sos
  • 1/4 cawan mentega tanpa garam
  • 1 ulas bawang putih - cincang halus
  • sedikit lada hitam - tumbuk halus sikit
  • sedikit gula

Cara

1. Cuci bersih kepak ayam dan toskan biar betul-betul kering, lap dengan tisu/tuala dapur.
 
2. Gaulkan kepak ayam dengan semua bahan kecuali tepung (mana yang kurang atau lebih tu boleh diubah suai sendiri). Perap dalam peti selama 4-5 jam atau semalaman.
 
3. Panaskan minyak secukupnya, kemudian gaulkan ayam dengan tepung sepenuhnya dan goreng dengan api sederhana sambil dibalik selalu selama 2-3 minit (tak perlu goreng lama sebab ayam kecik, nanti ayam jadi kering). Angkat dan toskan, masak sampai habis.
 
4. Untuk sos, dalam periuk lain, panaskan mentega. Kemudian masukkan bawang putih, biar seketika. Masukkan hot sos dan sedikit gula, kacau sebati dan perasakan sesedap rasa. Padamkan api.
 
5. Gaul ayam denga sos dan taburkan sedikit serbuk lada hitam. Siap...(maz buat makan dengan greek dip tzatziki...resipi maz ubah sikit2 ikut kesesuaian...sedapp dip sos ni...mkn gitu pun boleh habis semangkuk, tapi plain yogurt yang jual kat pasaraya msia terlalu cair lah kalau nak banding dengan yogurt kat sini. Sini plain yogurtnya macam sour cream, timun tu guna timun jepun ye, bukan timun biasa tu, pastu sagat kasar sikit, baru time makan tu sedap bila kunyah timun tu - maz cuma guna plain yogurt, timun, sedikit garam, sedikit serbuk paprika dan 2-3 titik jus lemon, timun tu lepas sagat perah lembut gitu bagi air keluar sikit, pastu gaulkan dengan semua bahan lain).
 
memang leh hbis la 5 ktoii...cicah plak nga sos putih yg lemak berkrimm tuu...syukur atas segala nikmatNya...

1 comment:

  1. W'salam Maz...sedap pulak tengouk ayam tu, nanti kak nak cuba....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...