Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, June 30, 2015

Ikan Bawal Masak Sambal

Assalamualaikum w.b.t..Assalamualaikum w.b.t..Allahumma innaka afuwwun karimun tuhibul afwa fa'fuanni" (Ya Allah Engkau Maha Pengampun dan Mencintai orang yang meminta ampun, maka ampuni lah aku), doa yg Rasulullah saw ajar pada Aisyah r.a jika bertemu dengan malam Lailatulqadar..sama2 kita baca la selalu doa ni sepanjang bln yg mulia ni semoga Allah swt ampun dan terima doa2 kita...

pestime rsanya beli ikan bawal smjak duk sni, sbbnya jarang ada jual kat pasar..klu ada pun saiz besar sungguhh..ni pun beli yg frozen kat pasaraya, tapi gedebak jgk..dekat 1kg, jenuh la nk perabis dgn suami..bermlm dlm peti la jgk nk bleh perabisnya sbb anak2 xmkn ikan..amik kuah je..maz suka bhagian tepi2nya tu..krup krap..terima kasih sekli lagi pada yg sudi singgah dapur yg xseberapa ni, semoga ada yg dpt dimanafaat bersama dan mohon maaf atas segala khilaf..InysaaAllah semoga ketemu lagi..

Ikan Bawal Masak Sambal by http://ilhamdapur.blogspot.com  
Bahan-bahan
  • 1 ekor ikan bawal - cuci bersih dan toskan
  • 1/2 cawan cili kisar - rebus cili kering, kisar lumat
  • 2-3 ulas bawang merah - tumbuk
  • 2 ulas bawang putih - tumbuk
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 labu bawang besar - hiris nipis
  • 1 biji cili hijau - potong serong
  • sedikit nisan/gula melaka
  • garam gula secukup rasa
Cara

1. Kelar ikan dan lumur dengan sedikit garam kunyit.
2. Panaskan minyak secukupnya dan goreng ikan biar sedikit garing dikedua bahagian, angkat dan toskan.
3. Keluarkan minyak dan masukkan minyak baru untuk menumis secukupnya, tumis bahan tumbuk biar wangi, kemudian masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
4. Masukkan bawang besar, tumis lagi sambil tambah air sikit-sikit hingga cili benar-benar masak.
5. Masukkan nisan, sos cili, sos tiram, masak biar sambal pekat dan perasa secukup rasa.
6. Akhir sekali masukkan cili hijau, padamkan api dan boleh la dituang atas ikan tadi.

pasangannya buat masak lemak labu dgn udang..pastu ada plak ulam pegaga dan peria mentah..menu berbuka 3 hri sudah..tu la bru suami jamah nasinya..Alhamdulillah nikmat sungguh layan selera...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...