Assalamualaikum w.b.t..Assalamualaikum w.b.t..Allahumma innaka afuwwun karimun tuhibul afwa fa'fuanni" (Ya Allah Engkau Maha Pengampun dan Mencintai orang yang meminta ampun, maka ampuni lah aku), doa yg Rasulullah saw ajar pada Aisyah r.a jika bertemu dengan malam Lailatulqadar..sama2 kita baca la selalu doa ni sepanjang bln yg mulia ni semoga Allah swt ampun dan terima doa2 kita...
masih lagi dgn menu sebelum puasa..tetiba suatu hritu tu tekak ni terasa nk mkn bingka pandan atau nama lainnya kuih bakar..memang lama benar la xmkn kuih ni..rspi dri Kak Zana myresipi, jazakillahukhairan kak atas respi yg dikongsi, memang sedapp..lemak berkrim, nk buat pun semudah ABC..terima kasih sekli lagi pada yg sudi singgah dapur yg semakin xbermaya ni..harap dpt dimaafkan atas segala khilaf, Inysaa Allah semoga bertemu lagi...
Kuih Bakar Pandan @ Bingka Pandan by http://ilhamdapur.blogspot.com
Resipi : Kak Zana myresipi
Bahan-bahan
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula
- 1 cawan air pandan
- 1 cawan santan
- 1 cawan susu cair
- 3 biji telur
- sedikit garam - maz tambah
- sedikit pewarna hijau
- sedikit pewarna kuning - maz tambah
- bijan secukupnya - untuk tabur, jika suka
1. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar/blander, kecuali bijan dan kisar biar sebati.
2. Sapu loyang dengan sedikit minyak, tuang adunan tadi dan tabur bijan secukupnya.
3. Bakar selama 40 minit dengan suhu 180 C atau lebihkan sedikit lagi masa membakar jika nak permukaan yang berkerak.
4. Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong.
ni pun asalnya xnak snap..dh tinggal 2 ketoi yg last baru terasa gatai nk posing..yg buat ni 3 hri bru hbis..simpan lam peti la tkut basi, wpun duk lam peti tetap lembut, tapi balut dgn plastik la kan..ni posing kuih yg dh 3 hri la ye, pastu buat plak 1/2 rspi..dh 2x la buat bingka pandan ni...
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete