Assalamualaikum w.b.t..Allahumma innaka afuwwun karimun tuhibul afwa fa'fuanni" (Ya Allah Engkau Maha Pengampun dan Mencintai orang yang meminta ampun, maka ampuni lah aku), doa yg Rasulullah saw ajar pada Aisyah r.a jika bertemu dengan malam Lailatulqadar...
bertemu sekali lgi, tpi masih dengan menu lama sebelum Ramadhan..biasanya klu lauk udang tu duk pusing gaya masak yg sama je..satu hri tu saja ubah selera plak, resipi asalnya ayam masak merah yg biasa duk buat tu..ada kat sini, cuma kli ni kerjakan udang plak, pastu letak madu sikit..Alhamdulillah kena dgn selera umat kat rumah ni..klu masak merah gini memang dpt sambutan..mohon maaf atas kekurangan yg ada dan InysaaAllah semoga jumpa lagi...
Udang Masak Merah Madu by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 12-15 ekor udang saiz sederhana besar, belah belakang dan toskan
- 5-7 ulas bawang merah@1 labu bawang besar *
- 2 ulas bawang putih *
- 2 batang serai - hiris *
- 2 inci halia muda *
- 1/2 cawan cili kisar - rebus cili kering & kisar
- 2 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 labu bawang besar - hiris
- 1 sudu besar madu
- garam,gula secukup rasa & aji jika suka
Cara
1. Gaul udang dengan sedikit garam kunyit dan goreng separuh masak, angkat dan toskan.
2. Kisar semua bahan bertanda * dengan sedikit air hingga lumat.
3. Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar hingga wangi.
4. Masukkan cili kisar dan masak dengan api sederhana hingga pecah minyak, kemudian tambah air sikit dan tumis hingga cili masak.
5. Masukkan sos cili, sos tiram, madu, bawang besar dan tambah air sikit lagi, masak seketika lagi.
6. Masukkan udang, kacau biar sebati dan perasa secukup rasa.
7. Masak sambil dibalikkan biar udang sebati dengan sos.
berbuka ptg smlm abangngah mintak kuih cara manis..buat la 1 cwn tepung, tu pun xsnap jgk..mood nk amik gambar masakan hilang terus la buat masa ni...
No comments:
Post a Comment