Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Sunday, October 13, 2019

Nasi Tomato & Sambal Telur Rebus

Assalamualaikum w.b.t
'Rabbana atina fid-dunya hasanatan wa fil 'akhirati hasanatan waqina 'adzaaban-nar' (Wahai Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari azab api neraka) Al Baqarah - 201, doa indah yg penuh dgn makna dan disukai oleh Rasulullah saw (Bukhari & Muslim) sama2 kita amal kita amal baca setiap kali dalam solat sebelum bagi salam atau boleh baca bila-bila masa..semoga Allah SWT give us His mercy and forgiveness on the day we will need, Ameen.
ambil peluang dlm skjap dgn waktu yg adak terhad utk update dapur maya ni, masih lgi dgn menu lama..cuma sperti biasa lepas masak tu terus msukkan respi dlm draf dlu sblum terlupa, biasa klu nasi tomato ni pasangannya ayam masak merah..skli sekala tukar dgn sambal telur plak, ternyata teramat sedapp! klu yg xmkn ayam bleh try buat dgn telur rebus ni..pastu ada plak acar mentah, ckup syarat deh..sampai jumpa lagi jika ada kelapangan dan maaf andai ada yg tidak menyenangkan..

kebetulan rajin skit buat la dalca skli, dalca ni dh lama update..cuma nasi je bru nk kluar, huhuhuu! gitu la dapur ni ikut waktu bila ada kelapangan bru la berupdate..respi dalca dan sambal telur tu ada kat link tulisan merah bwah ni, wlu dh lama n3 lah jgk sbb dh ada dlm draf..bleh jgk buat kenangan dan rujukkan akn dtg, Insha Allah..

NASI TOMATO & SAMBAL TELUR REBUS by https://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 2 cawan beras basmathi - cuci, rendam 20 minit
  • 3 ulas bawang merah *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1/2 inci halia *
  • 1 kayu manis, 3 bunga lawang, 5 bunga cengkih, 5 biji buah pelaga (rempah 4 sekawan)
  • 2 helai daun pandan - simpul
  • 3 sudu besar pes tomato - maz guna paste seperti dlm gambar tu, pekat dan ada sedikit rasa manis
  • 1/4 cawan susu segar/susu cair
  • 1 sudu kecil garam dan sedijit aji jika suka/boleh guna kiub pati
  • 3 sudu besar minyak sayur/mentega 
Cara

1. Tumbuk lumat bahan bertanda *.
2. Panaskan minyak, masukkan bahan tumbuk, rempah 4 sekawan dan tumis biar bawang masak.
3. Masukkan daun pandan, tumis biar naik bau kemudian masukkan pes tomato.
4. Masukkan susu, air secukupnya (ikut sukatan beras masing-masing, maz isi lebih kurang 2cm air dari paras beras), beras, garam, aji jika guna dan sebatikan.
5. Masak seperti biasa dan kacau sekali sekala, masak hingga nasi kering, kemudian gemburkan sikit dengan garfu biar sekata dan biar masak sepenuhnya.
6. Boleh la dihidang bersama, sambal telur rebus, dalca ayam dan acar timun mentah.

stiap kli buat acar mentah memang suka letak buah zaitun ni, sdpp meratah! lebih prefer acar mentah gini dri versi masak tu sbb rsa xmua..

2 comments:

  1. Replies
    1. Penyakit kita sama lah kak..klu tgk hok org msak gak rsa nk terkea je..hihii

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...