Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Sunday, August 14, 2016

Nasi Lemak Sambal Telur Rebus

 Assalamualaikum w.b.t 
Dari Aisyah ra : 'Rasulullah saw tidak pernah meninggalkan solat sunnat Fajr samada semasa di rumah atau ketika musafir' "Sadba Rasulullah saw, 2 rakaat sunnat Fajr (sebelum solat subuh) adalah lebih baik dari segala isi dunia, Sahih Muslim", semoga kita istiqomah dan Allah swt bless us, guide us to the right path dan grant us, all our parents ultimately Jannah, Ameen.
bertemu skli lgi, mood tgh ada ni update je la deh..sbnarnya ni pun bru blik kluar ptg tadi prgi beli buku skolah abangngah, pastu otw blik singgah kat hardee's alas perut skli lah..nasi lomak ni bleh kata menu yg kerap sangat duk buat, lauk sambal telur ni pun selalu jgk sbb semua suka, kekadang tu buat mkn dgn nasi tomato ganti ayam masak merah..dlm puasa hritu pun 2-3x jgk rsanya buat sambal telur rebus ni, cuma ni bru nk snap..dedulu dh ada n3 skli rsanya sambal telur ni, lauk ringkas yg sedap..klu anak tgk ni sure suruh buat plak utk pgi esk, abangngah dgn babanya la suka sangat dgn sambal telur rebus ni..InysaaAllah jumpa lagi dan maaf atas silap yg ada..

biasa layan nasi lemak dgn telur mata atau ayam sambal, tukar dgn sambal telur la plak..sedapp! maz xbuat sambal nasi lemak dh la, kira guna sambal telur ni je..

NASI LEMAK SAMBAL TELUR REBUS by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 5 biji telur rebus
  • 1 labu bawang besar bombay *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1/2 inci halia *
  • 1/2 cawan cili kisar - rebus cili kering, kisar lumat
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 inci nisan keping/gula melaka
  • gula, garam dan sedikit aji jika suka
  • nasi lemak daun limau purut, bilis goreng dan timun
  • minyak untuk menumis secukupnya
Cara

1. Kisar lumat bahan bertanda *.
2. Panaskan minyak untuk menumis secukupnya, goreng telur rebus dulu biar sedikit perang atau berkerak keliling telur, angkat dan ketepikan.
3. Dengan minyak yang sama, tumis bahan kisar hingga naik bau, kemudian masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
4. Tambah 2-3 sudu besar air dan tumis lagi biar cili masak lama sikit, masukkan nisan, sos tiram, sos cili, gula, aji dan garam.
5. Masak dengan api sederhana sambil dikacau sekali sekala, masukkan sedikit air dan masak hingga sambal masak sempurna.
6. Masukkan telur yang digoreng tadi dan sebatikan, padamkan api.
7. Boleh la dihidang bersama nasi lemak, ikan bilis goreng dan timun.

nasi lomak ni bleh kata menu wajib seminggu sekli, nk beli xde jual..jdi kena la buat sdrik, utk nasi lemak tu maz guna beras ponni dan buat nasi lemak daun limau purut mcm selalu..sblum ni guna beras basmathi, semnjak diet hritu tukar mkn beras ponni plak sbb beras ni xberkanji..nasinya lagi ringan dri beras basmathi, kat sni ada mcm2 beras..beras USA parboiled la, egypt, italy, india jgn ckp la..bnyk jenis sangat, beras ponni pun mcm2 ada..

1 comment:

  1. 💰Get free 250$ on Ysense trusted network without investment

    📢 Join Crypto quantum leap world's famous online Crypto course

    🦷 Read Secret teeth care tips
    About
    Teeth whitening,
    Teeth decay,
    Teethsche,

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...