Sumber Resipi : Kakak AngkatBahan-bahan
Lapisan Bawah
Lapisan Bawah
- 300g beras pulut - rendam dulu 20 minit
- 300 ml santan
- 1 sudu kecik garam
Cara-cara
1. Satukan semua bahan-bahan dan kukus selama 15 minit (tutup penutup pengukus dengan kain/towel) - loyang tu kita alas dgn plastik wrap,supaya senang nak kluarkan dri loyang bila dah msk, pastu kita tutup loyang dengan aluminium foil, jadi kita dah tak bungkus penutup pengukus tu
Lapisan Atas
1. Satukan semua bahan-bahan dan kukus selama 15 minit (tutup penutup pengukus dengan kain/towel) - loyang tu kita alas dgn plastik wrap,supaya senang nak kluarkan dri loyang bila dah msk, pastu kita tutup loyang dengan aluminium foil, jadi kita dah tak bungkus penutup pengukus tu
Lapisan Atas
- 125g gula
- 50g tepung kastard
- 400ml santan
- 1 biji telur (gred A)
- sedikit paste pandan (kita bland daun pandan skli dengan kelapa parut)
- 1/8 sudu kecil air abu - maz ganti air kapur 1 sb
- 1/4 sudu kecil garam
- sedikit pewarna hijau
Cara-cara
1. Satukkan semua bahan-bahan kecuali gula. Kacau sebati dan tapiskan dalam periuk - kita tak tapis, terus satukan semua bhn2 dan masak atas api sederhana
2.Masukkan gula dan masak atas api sehingga naik wap (pekat skit mcm susu pekat tu)
3.Tuang ke atas lapisan pulut tadi dan kukus selamat 30 minit. Siap sejukkan dulu sebelum dipotong. (kena biar betul2 sejuk baru dipotong ye, kita potong guna pisau yg matanya nipis gtuw, pastu sapu minyak dulu pada pisau sebelum potong agar tak melekat dan sentiasa lap mata pisau jika ada kuih yg melekat sebelum potong yg seterusnya)
1. Satukkan semua bahan-bahan kecuali gula. Kacau sebati dan tapiskan dalam periuk - kita tak tapis, terus satukan semua bhn2 dan masak atas api sederhana
2.Masukkan gula dan masak atas api sehingga naik wap (pekat skit mcm susu pekat tu)
3.Tuang ke atas lapisan pulut tadi dan kukus selamat 30 minit. Siap sejukkan dulu sebelum dipotong. (kena biar betul2 sejuk baru dipotong ye, kita potong guna pisau yg matanya nipis gtuw, pastu sapu minyak dulu pada pisau sebelum potong agar tak melekat dan sentiasa lap mata pisau jika ada kuih yg melekat sebelum potong yg seterusnya)
woow..cantiknya kak maz kuih serimuka ni..memang berseri seri lah....
ReplyDeleteMaz...Tq..ya..Akak pun nak cedok resepi Maz jugak lah!!! Bila nak wat tak tau lagi....TQ for sharing...Along mesti suka ni!
ReplyDeletewahhh...kuih kegemaran lieya ni kak...cantik btl teksturnyer....lieya pandai makan jer kak..buat asyik x menjadi...tp kali ni nak minta izin copy resepi ni yer..maklum lah bulan pose dah dekat ni...blh try utk juadah b'buka nnti...
ReplyDeletesalam kak maz,
ReplyDeleteaduh.. tergoda saya. menawan betul kuih ni. saya ambil sketul tau :D
memang tergoda dgn serimuka tu! cantik sungguh!!
ReplyDeleteMemang sedap... percayalah!
ReplyDeleteLapisan atas lebih banyak dari pulut la yang best! ;)
SALAM KAK MAZ,
ReplyDeleteNak tanya.... AIR ABU tu mana nak dpt
Ank bongsu akk x tubik lg masa ni Maz hehe. Sedap nampak kuih
ReplyDeleteYo ok kak, jauh tu la selea nga tarikh kita buat kue tu kak mri korek nim 😍 kita pon tu la 1st time buat
DeleteNk tulis yo ko kak 😁
ReplyDelete