Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Wednesday, July 4, 2012

Pisang Panggang Ratu

Assalamualaikum..pgi ni menguji kesabaran sungguhh la..smjak kelmarin lgi..apa masalahnya xthu la dgn tnet ni..nk kata xbayar..dah bayar 2 hri lepas..nk buat bw pun sangkutt..asik kluar internet explorer cannot display the webpager..jenuh jgk la jari ni duk tekannn..sabar je la..memang hangin jgk la pepgi ni..ok la smbung crita psal n3 hri ni je la..nama bukan main lagii glamour ye..tpi cuma pisang yg digolek-golek dlm kuali je..msuk dpur pun xsmpai 15 minit dh siapp..asik duk pilih masak yg senang-senang je..boleh ke mcm tu ye..hehee..nk msk yg lebih2 skit xbrapa nk rjin mana..jdi ni la seadanya..pisang panggang ni idea dri Creamy Banana Split yg prnah buat sblum ni..nk buat banana split ais krim plak xde dlm pti..jdi ni la yg trhasil utk layan selera berbuka disuatu petang tu..apa stok yg ada kat dpur..lalu terhasil la pisang panggang versi ni plak..nama tu main letak je la..ratu tu sbb ada ceri merah sbjikk kononnya ala2 ratu gitu..anak2 pun memang suka pisang panggang mcm ni..tambah plak dimkn dgn susu cairr..sedapp..lemak2 manis dgn crunchy almond panggangnya..nk2 klu mkn yg bru kluar dri pti..

 ni anak punye...xnak letak buah..mkn pisang dgn susu cair je..

Pisang Panggang Ratu by ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

  • 6 biji pisang berangan yang masih hijau sikit kulitnya - tak masak sangat
  • susu cair secukupnya
  • kepingan badam secukupnya - dipanggang sekejap dlm kuali tanpa minyak
  • sedikit mentega
  • sedikit madu
  • sedikit serbuk kayu manis
  • sedikit buahan - jika suka

Cara

1. Panaskan kuali non stick, masukkan 1-2 sudu besar mentega. Bila mentega dah cair masukkan pisang dan masak sehingga perang. Balik-balikkan agar pisang dipanggang sepenuhnya.

2. Dalam pinggan atau bekas yang sesuai, susun dua biji pisang. Kemudian sapukan pisang tadi dengan sedikit madu. Tuang susu cair secukupnya dan taburkan sedikit serbuk kayu manis.

3. Akhir sekali letak kepingan badam secukupnya, sedikit buahan jika suka dan boleh la dihias ikut citarasa.

4. Sedia untuk dihidangkan. Lagi sedap kalau susu cair tu disejukkan dulu dalam peti (maz tak letak gula dah dlm susu cair tu, cukup dengan manis pisang dan madu, kalau suka manis boleh tambah gula sikit dlm susu tu).

time nk mkn ni sja letak buah lebih skit..lgi sdppp dan berkhsiat..blackberri sbjik pun nk tumpang jgk ke..takpe la buat ubat org kata..hehee...

klu ada yg brkenan dgn pisang panggang ringkas ni kena la ke kebun dlu cri pisang ye..yg ni dh licinn.. Kak Ummi klu dtg rmah nti maz buat pisang panggang ni plak ye..muahhh..bleh jgk hidang dessert ni time ada tetamu specil..

11 comments:

  1. rasa macam ratu pulak bile menikmatinya tukan, Kak Maz.. hehe..

    memang sesuai untuk berbuka puasa..

    ReplyDelete
  2. Salam Maz.pisang panggang ratu....glemer namanya....sesuai utk desert yg segera....yummmm

    ReplyDelete
  3. Maaaaaaaaaaazzz, weeey kemain la nama pisang tu...sapa yg ratu sebenarnya...ko ke pisang tuh? Hahahhaa...aah ok nnt akak datang wat camni jerk...janji senang nak ngap dan sedap...xyah lama2 kat dapur tu..layaaann akak jeeer...hehe

    ReplyDelete
  4. nampak sedap walaupun hanya dgolek2 jew..wahh leh tiru nie:)

    ReplyDelete
  5. Hi Kak Maz...how are you dear? Lamanya tak kemari...

    Wahhh ada dessert pisang! Nak satu plate kak...too tempting! :)

    ReplyDelete
  6. Slm k.maz lme xsinggh sini..makin meriah menu2 umh akak ye

    ReplyDelete
  7. Slm k.maz lme xsinggh sini..makin meriah menu2 umh akak ye

    ReplyDelete
  8. alamak kak maz sedapnya..suka...tapi kalau nak makan ngan ice cream pun boleh kan nih..huhuhu

    ReplyDelete
  9. as-salam
    Ady tengok je dah berselera Pisang Panggang Ratu tu..npk sedap..

    ReplyDelete
  10. salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
    Hargailah hari kemarin,mimpikanlah hari esok, tetapi hiduplah untuk hari ini.,
    ditunggu kunjungan baliknya gan .,.

    ReplyDelete
  11. maz~dear friends..
    mksih dtg jauh2 nk tgk pisang panggang sdppp ni..maz suka la..nk2 klu mkn yg bru kluar peti..nyaman je tekak...rsa nk mkn lgi laa..stiap komen dan knjungan semua amat dihargai...

    ReplyDelete