Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Wednesday, May 14, 2014

Mixed Berry Crisp

Assalamualaikum w.b.t...Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah...bersua skli lagi dipagi rabu...laut yg luas tenang je depan mata...Subhanallah...sni skrang dh msuk summer...cuaca agak brjerebu dgn debu-debu pasir...tpi smlm mendung je spnjang hri...skli lgi update gmbar lama...crumble ni buat msa strawberi tengah murah time musim sjuk bln 2 hritu lgi...kat sni buah2 ni hrganya akan ikut musim...mcm strawberi ni time winter hritu 4 paket 1 dinar je...mna xgeram kan...pntang npak je bli...tu yg buat dessert ni skit...sbb bnyk stok dlm pti...skrang ni dh mahal la...musim buahan lain plak...rspi dri allrecipes...cma maz gna strawberi n blueberi je...akhir kata mohon maaf atas segala kekurangan yg ada dan semoga jumpa lagi...Insyaa Allah...

dah puas duk cicah nga gula...nk buat yg pelik2 skit nti tkut xde yg mkn...maz klu buah2 ni lebih suka mkn mentah gitu je...tu yg bnyk duk tenggek atas kek2 je...
 
Mixed Berry Crisp by http://ilhamdapur.blogspot.com
Resipi : Allrecipes
Ingredients - maz buat 1/2 resipi & guna strawberi dan blueberi
 
  • 1 1/2 cups fresh blackberries
  • 1 1/2 cups fresh raspberries
  • 1 1/2 cups fresh blueberries
  • 4 tablespoons white sugar
  • 2 cups all-purpose flour
  • 2 cups rolled oats
  • 1 1/2 cups packed brown sugar
  • 1 teaspoon ground cinnamon
  • 1/2 teaspoon ground nutmeg - tak letak
  • 1 1/2 cups butter - maz guna unsalted butter, jadi tambah sedikit garam

Directions

  1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C).
  2. In a large bowl, gently toss together blackberries, raspberries, blueberries, and white sugar; set aside.
  3. In a separate large bowl, combine flour, oats, brown sugar, cinnamon, and nutmeg. Cut in butter until crumbly. Press half of mixture in the bottom of a 9x13 inch pan. Cover with berries. Sprinkle remaining crumble mixture over the berries.
  4. Bake in the preheated oven for 30 to 40 minutes, or until fruit is bubbly and topping is golden brown.
resipi ni memang sdppp...ranggup je crumblenya tu...komen org yg dah try pun smua kata sdpp...tu yg amik rspi ni...lgipun senang...hehee...

4 comments:

  1. Replies
    1. musim tgh murah kak...borong bnyk2 memang fresh...puas la mkn...

      Delete
  2. jelesnyer..bila laaa nk dpt strawberry murah kat msia nih.. huhu... jarang2 beli, tp paling frust bila beli mahal2 pastu dpt yg masam.. saboo je laa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat msia kna g cameron highland la Tun...dpt la 3 pket 10 hnggit...tu pun buahnya kecik2 sngat...kat sni memang best time musimnya tu...murah..puas mkn..

      Delete