Assalamualaikum w.b.t...apa khbar semua semoga sntiasa dalam rahmat dan hidayahNya...sjak 2-3 hri ni rsa mcm xckup msa...cpat sngguh waktu brjlan...niatnya nk update pgi smlm cucur badak ni...tpi msa xmngizinkan...pastu ingat bleh update pgi tdi...pun xsmpat jgk...ni pun lama sngat dh kena peram...dh berbelas kli dah wak kuih ni...kuih pabret suami...kat rumah ni klu kuih2 jenis greng mcm ni ok la...klu yg jenis lembik2 tu kurang skit smbutan...saja buat versi bulat, jimat space nk simpan...yg versi leper ada kat sini...cucur badak nga karipap ni bleh kata slalu ada la lam pti...stok utk bekpes...sni klu sarapan ni susah sikit...xde org jual...org2 arab mkn khubus/roti depa je...akhir kata terima kasih pda yg sdi singgah dpur yg xbrapa ni...semoga jumpa lagi...Insyaa Allah...mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...
Bahan-bahan
- 1kg keledek - cuci bersih dan kerat 2-3
- Tepung gandum berkualiti secukupnya + sediki garam - maz guna allpurpose flour
- Sedikit tepung beras - dalam 1/4 cawan gitu
Cara
1. Didihkan air dalam pengukus, kemudian dirikan keledek (maksudnya letak bahagian isi keledek yang dikerat tu atas pengukus, baru cepat keledek empuk/lembut) dan rebus sehingga lembut dalam 30 minit.
2. Bila dan masak, angkat dan sejukkan sekejap, kupas buang kulitnya. Kemudian tumbuk lumat.
3. Satukan tepung beras dengan tepung dulu sikit, kemudian gaul dengan keledek. Tambahkan tepung gandum sikit-sikit lagi dan uli biar jadi doh boleh dibentuk.
4. Ambil doh sebesar bola ping pong, leperkan dan isi inti. Tutup kemas dan buat sampai habis.
5. Panaskan minyak secukupnya dengan api sederhana dan goreng hingga perang sambil dibalik selalu. Boleh juga disejuk beku kalau tak habis goreng.
Inti
- 2 cawan kelapa parut
- 3-4 ulas bawang merah*
- 2-3 batang serai - hiris nipis*
- 1 senduk kecil cili kisar
- 1 cawan udang geragau
- 2 sudu besar minyak masak
- gula dan garam secukup rasa
1. Kisar semua bahan yang bertanda * bersama sedikit air sehingga lumat.
2. Dalam kuali masukkan bahan kisar, bahan-bahan lain serta sedikit air lagi. Kacau sebati dan masak dengan api perlahan sambil dikacau sekali sekala. Masukkan juga gula dan garam secukup rasa.
3. Masak sehingga kering dengan api perlahan. Sejukkan dulu dan kalau tak habis boleh difrozen.
bkn saja2 nk kukus pun keledek tu...tpi sbb sni bnyk keledek jenis lembik...dah kena skli bli nk wak kuih ni...lembik sngat2...smpai berair gitu...jdi pastu maz kukus dah la...cpat je kukus...30 dh lembut...gmbar snap time nk cpat...org duk tnggu nk sarpan...kita lak duk sbuk nk amik gmbar...hehee..
Assalam
ReplyDeleteSedapppnya, suka mkn kuih ni tp jarang jumpa yg sedap
Nk wat sendiri malas he he
Bak mai seketul dua
Wsalam...Sara try la buat...skejap je...memula wak je inti simpan lam pti dlu...pastu esk lusa ke bli kledek...kat msia bnyk plihan kldek..rebus pun ok..buat sdri ni memang sdpp la...sktoi ckup ke...klu nk 10 bjik pun bleh bgi...ada lgi yg xgreng lam pti...
DeleteAssalam Maz,
ReplyDeletecucur badak so far belum pernah makan lagi..
rasanya macam kuih bom kot..cuma inti aje lain..
Wsalam kak...ooo kak xprnah try ye...klu yg suke kuih2 pedas...sdppp...klu kuih bom tu gna tpung plut kak...ni dohnya bnyk kledek...lain la jgk rsanya...
Deleteya allah sedapnya nampak cucur badak k.maz ni..terliur pulak..cucur badak memang feveret adda. Nanti nak cuba resepi k.maz pulak.
ReplyDeletenti try ye...buat je dlu inti siap2 simpan lam pti...pastu snang time nk gna inti dh ada kan...kmaz jarang ptus stok inti ni..simpan frozen adda...kmaz bru edit tu ye...lupa yg kmaz gna allpurpose flour...tpung gndum pun ok...gna gndum yg brkualiti...
DeleteAmboi, boolat boolat cucur badak ko ya Maz. Cucur badak Bahrain rupa tu eh? Hihihi...
ReplyDeletep/s : Haaaa kan pandai buat header sendiri tu. Sajaaaa je kan....
haaa..btol2 Ma...org yg buat pun dh boolatt skrang...asik mknn jee...Ma...jdi kee...yeeee...inspirasi dri Ma la tuu...muahh...bru brani nk try...tqvm Ma...
Delete