tekstur keknya ckup lembut dan halus...cuma kek ni pun kita buh gliserin 1/2 sdu bsr...bnda tu ada lgi kan...
Sumber Resipi : Tulip (Myresipi)
Bahan-bahan ( loyang 10" x 3" tinggi )
- 250g tepung naik sendiri
- 300g telur - timbang tanpa kulit ( saya guna 5biji size B )
- 200g gula kastor - maz letak 180g, ni pun dah manis
- 1camb ovellate
- 1camt baking powder
- 2camb susu pekat
- 50ml susu segar
- 175g butter - cairkan
- 1/2camb coklat/strawberry/ kopi/pandan emulco - pilih satu yang digemari
- 1/2 sudu besar gliserin - ni maz tambah sdri
Cara-cara
1.Pukul semua bahan kecuali butter cair dan emulco hingga pekat dan kuantitinya menjadi double.
2.Masukkan butter cair dan kacau adunan sebati. Asingkan 3 senduk adunan. Campurkan 3senduk dengan emulco. Tuang adunan banyak dalam loyang. Tuangkan sedikit2 adunan emulco dan corakkan atas adunan banyak.
3.Pastikan adunan hanya separuh loyang sebab kek ni akan naik double. Bakar pada suhu 160 selama 45 minit atau sehingga masak. Setelah masak, biarkan 5 minit dalam loyang lepas tu keluarkan. Ini untuk elakkan kek jadi kecut.
4.*** tak sempat nk ambik gambar kek lepas potong...tgk2 dah lesap :D
5.*** lupa lak nk bg tau...klu manis leh kurangkan gula 180gm pun dah cukup ***
salam MAZ akak pun pernah buat kek ni mmg lembut n gebusss tapi tak bubuh gliserin..next time kena bubuhlah pulak..tq mazz
ReplyDeletesalam k maz...ye ke dah 4 bulan?ish memang kejap tul mase berlalu ye...kite tak jugak bersua muke lagi...padahal sblm akak balik tu tak sudah2 kate nak jumpe ye...biler dah dekat makin payah pulak...masing2 sibuk dgn urusan memasinglah katekan...
ReplyDeletepernah satu mase lame dulu wat kek ni..mase tu belum blogging lagi pun tapi aktif di fp.mmg sedap dan gebu...
Maz... zebra zebra kat Zoo Negara tu cemburu tengok belang kek Maz ni tau... hihhi...
ReplyDelete