Sumber Resipi : Yani (Myresipi)
Bahan-bahan ( 8 biji )
200g tepung gandum*
140ml susu/air *
2 sudu besar butter/margerin *
2 1/2 sudu besar gula halus *
1/2 sudu kecil garam *
2 sudu kecil dry yeast *
minyak untuk menggoreng
sambal ikan bilis
timun
Cara-cara
1.Masukkan ke dalam mangkuk bahan-bahan (*). Uli sehingga tak melekat kat tangan. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
2.Lepas tu , tumbuk-tumbuh doh roti tadi untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
3.Biarkan naik 2 kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
4.Belah 2 roti yang dah masak tapi jangan sampai terputus. Isikan dengan sambal bilis dan juga timun yang dihiris nipis-nipis
Salam Dik Maz....Akak rasa cam nak buat macam2 tapi kena slow sikit memasak sekarang ni...sebab badan dah naik....kena turunkan sikit dulu....takut kalau terjatuh..terus bergolek-golek!!!hehhee tahu takut!!!!Sendiri mau ingat lah kan!!!
ReplyDelete