
Sumber Resipi : Buku Senangnya Memasak Nasi Chef Hanieliza
Bahan-bahan
Bahan A
- 4 cawan beras bismati
- 4 cawan air
- 1/2 cawan susu cair
- 3 biji tomato (dicincang)
- 1 batang serai (diketuk)
- 2 helai daun pandan (disimpul)
- 1 kiub pati ayam
- 1 susu kecil garam - maz tak letak, sbb dah ada kiub ayam
- sedikit pewarna hijau, kuning dan merah
- 1 sudu besar minyak sapi
- 2 sudu besar marjerin
Bahan B ( untuk menumis )
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 2 kuntum bunga lawang
- 1 inci kulit kayu manis
- 1 inci halia (ditumbuk)
- 3 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
Bahan C ( sebagai hiasan ) - xletak pun..lupee..
- Bawang goreng
- Daun bawang (dimayang)
Cara-Cara
1. Panaskan minyak sapi dan marjerin di dalam periuk.
2. Masukkan bahan tumis, serai dan daun pandan. Goreng hingga naik bau.
3. Masukkan air dan garam. Biarkan hingga mendidih.
4. Masukkan susu cair, kiub ayam, buah tomato dan beras. Kemudian kacau sebati.
5. Masak seperti nasi biasa.
6. Apabila nasi hampir kering, letakkan satu warna pada satu tempat yang berlainan.
7. Biarkan hingga nasi masak dan kering. Kemudian gembur-gemburkan supaya warna tadi rata pada keseluruhan nasi.
8. Sebelum dihidangkan, hiaskan dengan taburan bawang goreng dan daun bawang. Siap..Selamat Mencuba..Sedappp...
salam kak maz...sedapnya nasi hujan panas..mas pun banyak kali juga makan masa open house, kira pemes juga nasi ni..
ReplyDeleteUish, Love terliur tgk whole set tu kak! Laparnyeeee ;)
ReplyDeleteBesnye gather2 kan...Love bila pulak taktau..kekeke! :D