


Sumber Resipi : Ilhamdapur.blogspot
Bahan-bahan
Lapisan Bawah
- 1 tin susu cair (400g)
- 100ml susu - boleh lebihkan 20ml lagi sukatan susu ni kalau nk lapisan bawah yang lembik lagi sikit.
- 80g gula - boleh kurangkan jika tak suke manis
- 1/2 sudu besar serbuk agar-agar, maz guna NONA
- 4-5 biji buah straberi - dadu kecil-kecil
- buahan koktail secukupnya - toskan air
- sedikit garam
Lapisan Atas
- 6-7 biji buah strawberi
- 1 cawan air
- 3-4 sudu besar gula (boleh tambah @ dikurangkan)
- 1/2 sudu kecil serbuk agar-agar
Cara-cara
1. Masukkan buahan koktail dalam cawan atau bekas yang sesuai beserta strawberi yang didadu tadi. Ketepikan.
2. Panaskan susu dengan api perlahan sambil dikacau sekali sekala. Masukkan gula, garam dan kacau sebati. Kemudian masukkan serbuk agar-agar. Masak sehingga agar-agar larut sepenuhnya.
3. Tuang dalam no. 1 tadi dan sejukkan seketika.
4. Kisar buah strawberi dengan air. Kemudian panaskan dengan api perlahan. Masukkan gula dan kacau sebati. Masukkan serbuk agar-agar dan masak sehingga serbuk agar-agar larut sepenuhnya. Biar suam-suam sikit sebelum dituang atas lapisan pertama tadi.
5. Bila lapisan pertama tadi sudah sedikit mengeras, tuang secara perlahan-lahan lapisan strawberi pula (maz guna sudu). Sejukkan sebelum dihidagkankan.
NOTE : Lapisan atas tu kalau tak mengeras pun dah sedia untuk dinikmati.
kak maz, sedapnye!!!!ni kalau mkn time2 tengah hari camni mau habis 2 3 bekas ni,tambah2 yg baru kuar peti sejuk,lagi nyaman kt tekak...
ReplyDeleteaduh.. sejuk je rasa tekak ni klu dapat rasa kan :)
ReplyDelete