



Takoyaki by ilhamdapur.blogspotBahan-bahan
Tokayaki Batter
- 1 biji telur sejuk dari petiais
- 340ml air sejuk berais @ dari petiais
- beberapa titik fish sos
- 100g tepung gandum ( diayak )
Inti
- 4-5 ekor sotong saiz kecik - potong dan toskan, kemudian gaulkan sotong dengan 1 sudu besar penuh sos tiram, 1 sudu besar okonomiyaki sos dan beberapa titik pewarna merah. Masak sehingga sotong lembut, jangan letak air ye (masak dalam 3-4 minit), kemudian titiskan sedikit minyak bijan dan gaul sebati. Padamkan api dan ketepikan.
- 1 mangkuk kobis yang dicincang halus
- 2-3 sudu besar okonomiyaki sos - bancuh dengan 3-4 sudu besar air (untuk sapu pada bebola tako yang telah masak nanti)
- 1/2 angkuk kecil minyak sayur - untuk sapu pada acuan dan selalu curah sikit-sikit pada bebola tako semasa memasaknya
- Dried bonito flakes secukupnya
- Mayonis secukupnya
- aonori (green seaweed powder) secukupnya
Cara-cara
1. Di dalam mangkuk, pukul telur hingga berbuih dengan wisk atau hand mixer
2. Masukkan air sejuk dari peti dan terus putar.kacau sebati.
1. Di dalam mangkuk, pukul telur hingga berbuih dengan wisk atau hand mixer
2. Masukkan air sejuk dari peti dan terus putar.kacau sebati.
3. Kemudian masukkan tepung yang telah diayak dan sedikit fish sos/nampla (dalam 1/4 sudu kecil). Putar sebati.
4. Panaskan tako maker. Sapu minyak pada lubang tako -maz guna minyak sayur
5. Tuang adunan dan masukkan 1 potong sotong dan sedikit kobis cincang.
6. Tuangkan sedikit lagi adunan untuk menutup semuanya.
8. Kikis lebihan adunan dan masukkan ke dalam adunan dalam lubang-lubang tako maker.
9. Terbalikkan tako menggunakan lidi sate atau tooth pick dan curah minyak masak sikit (maz guna sudu).
10. Terbalikkan beberapa kali sehingga bahagian luar takoyaki garing sambil letak minyak sayur sikit sekiranya minyak dah kering.
11. Bila dah masak, angkat susun dalam pinggan. Sapu semua bebola takoyaki dengan okonomiyaki sos yang telah dibancuh dengan sedikit air pada keseluruhannya. Kemudian taburkan dried bonito flakes dan picitkan mayonis secukupnya. Akhir sekali tabur sedikit aonori. Siap..
4. Panaskan tako maker. Sapu minyak pada lubang tako -maz guna minyak sayur
5. Tuang adunan dan masukkan 1 potong sotong dan sedikit kobis cincang.
6. Tuangkan sedikit lagi adunan untuk menutup semuanya.
8. Kikis lebihan adunan dan masukkan ke dalam adunan dalam lubang-lubang tako maker.
9. Terbalikkan tako menggunakan lidi sate atau tooth pick dan curah minyak masak sikit (maz guna sudu).
10. Terbalikkan beberapa kali sehingga bahagian luar takoyaki garing sambil letak minyak sayur sikit sekiranya minyak dah kering.
11. Bila dah masak, angkat susun dalam pinggan. Sapu semua bebola takoyaki dengan okonomiyaki sos yang telah dibancuh dengan sedikit air pada keseluruhannya. Kemudian taburkan dried bonito flakes dan picitkan mayonis secukupnya. Akhir sekali tabur sedikit aonori. Siap..

wah...my fav....sdpnye...gulp*
ReplyDeleteHi KakMaz...hru doing?
ReplyDeleteWOW takoyaki...looks delicious ya!
Your pics are good enough to make anyone drool la kak! Mine is nothing...;)
nampak cam sedap..blom pernah try makan lagi makanan doraemon ni hehe..terpikat dgn gambar kat sini, nnti nak try la.
ReplyDeleteMaz dear.....your are drooling me madly......huish....memang gelap gambor la kalu nak wat tako kat sini....
ReplyDeletekak maz! comeynyer mulat mulat.. rasa mcm nk telan 2-3 bijik terus.
ReplyDeletesedapnya... mmg mahal kalo beli kan. dah tu x puas makan. dah berapa kali tgk maz tayang & sebyk kali tu juga la berangan nk buat, x gak buat2. lepas ni kena buat gak ni ;)
ReplyDeleteSalam Maz,
ReplyDeleteteruja saya tengok takoyaki tu, sedap sungguh rupa. Dok bayang kalo dpt sebijik dua, lagik sedap. Huhu!
hmm, nak tanya sket buleh? Kat mana ek Maz beli takoyaki maker tu? Ada jual online ke? Thanks.
Maz, lenkali kalau ada pasang niat nak nganto, anto lelebih ye. Paling cikai pun 20 butir sorang. Kat rumah ni, ada dua orang yang suka makan ye. Jadi pepandailah kira. Kalau tak sure jumlahnya, cuba tekan calculator ye... ahahahaha... sabor je la. Thanks Maz sebab jadi supplier tetap mama ye. Selagi ko ada kat sini, gamaknya tak buatlah mama tako sendiri.. ahaksss....
ReplyDeleteAssalam maz,
ReplyDeleteakak bila tengok orang buat takoyaki, akak dapat tengok aje..dengan curaahn air liuq..hehe..
sebab semua bahan2 yang nak buat tak ada especially bonito dengan makernya..hehehe..
Aduhai maz, pandainya awak buat takoyaki. saya kalo teringin, beli je kat Jusco Fd Court. hebatlah awak. saya tabik spring la kat maz. hihi ..
ReplyDeletemaz~kwn2 semua..
ReplyDeletemksih ye sdi sngah dpur kita ni..memang cdp kue jepung ni..tpi tu la ye..nk kna ada tako maker dlu..pastu bhn2nya plak kan..tako maker tu kat msia ni susah nk dpt..tpi klu ada yg nk tgk bleh ke blog http://qasehmu-abadi.blogspot.com/..chik mi ni ada jual tako maker..
maz~patinpasta..
kita mtak tlong kwn blikan..jenis letrik pnye..tpi klu patin nk yg biasa rsanya chik mi ada jual..bleh ke blognya kat sini ye..http://qasehmu-abadi.blogspot.com/..harap dpt membantu..
Comel nye takoyaki akak... gambar akak amik pun sweet je...pink2 gitu.. sukeeee :)
ReplyDeleteIjan
masyaAllah.. pandainya tako pun tau buat.. nak duduk kat rumah akak la time ana dah nak kahwin.. belajar dulu masak2 dr akak.. hehehe..
ReplyDelete=D
salam!