Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Monday, July 21, 2014

Murtabak Biryani Daging

 Assalamualaikum w.b.t..."Allah hummainnaka afuwwun karimun tuhibbu afwa fa'fu anni"...(ertinya..Ya Allah Engkau Maha Pengampun dan Mencintai orang yang meminta ampun, maka ampunilah aku)...Siti Aisyah r.a bertanya kepada Baginda Muhammad saw...apakan yg patut diminta jika bertemu malam Lailatu Qadar...Rasulullah saw menjawab, bacalah doa itu...

murtabak ni memang laku la time puasa ni kan...kat msia bleh aje tunjuk2 kat bazar ramadhan atau pasar mlm...bila duk negara org ni kena la buat sdri smua...smjak puasa ni dh 3x tebar murtbak ni...senang kerja 1 doh bleh buat roti telur, roti pisang...jdi bleh pilih nk mkn apa...anak suka mkn roti telur...jdi 4 biji khas utk buat roti telur abangngah dan adik afiq...kononnya nk buat murtbak mcm kedai mamak la ni...tu yg buh rempah biryani sdkit...memang sedapp bagi slera ni...maz suka intinya rasa rempah gituw...tpi nk buat tebal2 xreti la kan...nati terburai kluar smua sblum msuk kuali...takpe la ni pun kira puas hati dah dpt buat sdri...utk kulit murtbak tu maz gna rspi yg sblum ni...ada kat sini...asalnya rspi tu utk rti canai...tpi dah seronok duk tebar murtbak dgn rspi ni...akhir kata mohon maaf atas segala kekurangan dan semoga jumpa lgi...Insyaa Allah...

wpun xleh lawan yg kedai mamak punyee...tpi bleh la utk mkn sdri tu kan....sdppp...puashati dan ken adgn selera...yg pling suka murtbak ni suami la...tukang masak lgi la seronok tgk pingan semua licin...Alhamdulillah atas nikmatNya...

Murtabak Biryani Daging by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan (inti) - untuk resipi kulit/doh klik sini

  • 1 cawan daging kisar - maz guna daging kisar segar
  • 3 labu bawang besar - dadu
  • 1 biji ubi kentang - dadu
  • 1-2 sudu besar serbuk kari daging/ayam
  • 1 sudu besar serbuk rempah biryani
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih (cumin)
  • telur secukupnya
  • garam dan gula secukup rasa
Cara

1. Satukan rempah dan bancuh dengan sedikit air.

2. Panaskan sedikit minyak (dalam 2-3 sudu besar), kemudian masukkan 1 sudu besar bawang dadu tadi, masak biar naik bau. Masukkan serbuk jintan.

3. Masukkan rempah dan tumis sekejap dengan api perlahan.

4. Masukkan daging kisar dan kacau sebati. Masukkan air sikit (agak2 la ye jgn banyak sangat) dan ubi kentang.

5. Bila ubi dah sedikit lembut masukkan bawang dan perasa secukup rasa.

6. Masak biar sedikit kering. Siap
 
7. Bila nak buat inti, pecah 2-3 biji telur dalam mangkuk, kocok dengan sudu dan masukkan inti (dalam 1 senduk). Kacau sebati dan tuang atas doh yang telah ditebar, lipat dan masak seperti masak roti canai. 

memang dri dlu pun maz duk buat rti canai sedrik...sbb anak no 2 suka sngat...cuma utk mrtbak thun ni la bru try gna doh mcm ni...dedulu buat gna kulit popia je...org kata dah puas la mkn murtbak nga rti telur tu klu anak2...skli buat maz uli 1/2 rspi je doh tu...dpt la 7-8 bijik...ckup skli mkn kami 4 beranak...

2 comments:

  1. assalam maz..rajinnyer dia wat murtabak. terliur akak nengok. selamat berpuasa ye maz! raya nnti blk mesia tak?

    ReplyDelete
  2. sedapnye tengok murtabak ni.terima kasih kak :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...