Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Thursday, January 8, 2015

Homemade Keropok Lekor

Assalamualaikum w.b.t..'La ilaha illa annta subhaanaka inni kuntu minaz zolimin'..smenjak kejadian pertama berjaya dan hasilnya amat memuaskan..hari2 anak mitak sruh buat krpok lekor ni...smpai dah 4x la buat kropok ni...laku sunguh brniaga mcm ni deh...sronok sngat tgk anak mkn brsungguh2...mungkin sebab dah lama xmkn...berbaloi sngat rsanya duk main tepung ni...1kg ikan kecik tu bleh 2x buat...skli buat dpt bnyk jgk...bleh 3-4x goreng...dri segi rsa dan rupe pun dah ada la mcm yg org jual...Alhamdulillah semua dgn izinNya...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf andai ada terkurang dimana-mana...teruskan menghulur bantuan pada saudara kita yg terlibat dgn banjir...masih ramai lgi yg merintih jiwa...menahan hiba bila melihat rumah sudah tiada didepan mata...sesungguhnya Allah menguji hambaNya yg terpilih...

tu ikan tamban kcik yg maz guna duk buat kropok lekor ni...krpok ni buat prtengahan bulan lepas...msa tu musim ikan tu kut...ada je kat psar...kat sni ikan ikut musim...xselalu ada ikan yg sma...saiz ikan ni memang kecik molek je...goreng pun sdppp...dah ada dlm folder tu duk menunggu yg greng buat lauk...

Bahan-bahan 
  • 350g anak ikan tamban seperti dalam gambar (timbang yang dah disiang gunting buang kepala dan perut)
  • 200ml air - untuk kisar ikan
  • 1/2 cawan allpurpose flour
  • 250-300g tepung ubi (tapioca strach)
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil garam
  • sedikit serbuk lada sulah berperisa @ serbuk aji jika suka
Cara

1. Dalam pengisar masukkan air dan ikan, kisar hingga lumat.
2. Tuang dalam bekas, kemudian masukkan 2 jenis tepung dan bahan lain, kacau sikit bahan kering ni guna hujung jari biar sebati.
3. Kemudian gaul semua biar sebati dan boleh tambah tepung ubi jika masih terlalu lembik, tapi kalau lembik sikit-sikit atau melekat pada tangan takpe sebab nati akan guna tepung lagi bila nak bentuk.
4. Tabur tepung ubi sikit dipermukaan yang rata, ambil sejemput dan campak-campak dulu adunan tu atas tempat buat tu untuk buang angin, kemudian bentuk bulat/gentel panjang dalam sejengkal sebesar saiz ibu jari  atau seperti dalam gambar. Jangan besar sangat nanti lambat masak atau tak masak kat dalam sebab bila rebus keropok akan kembang dari saiz asal, buat sampai habis.
5. Didihkan air secukupnya, masukkan sedikit minyak masak dan rebus hingga keropok timbul lama sikit (jangan rebus banyak-banyak sekali masuk kalau periuk kecik, jangan rebus sampai bertindih), bila dah timbul angkat dan letak dalam loyang yang telah dituang sedikit minyak, goyang sikit loyang tu biar keropok bersalut dengan minyak, bila keropok yang dah masak makin banyak, tambah sikit lagi minyak.
6. Bila dah habis masak semua, bungkus loyang dengan plastik agar keropok tidak keras, jika nak goreng terus pun boleh.
7. Hiris nipis-nipis untuk digoreng seperti biasa, kalau tak habis goreng tutup loyang dengan plastik agar keropok tidak keras, kalau simpan dalam peti pun kena bungkus loyang tu.

Nota ilhamdapur : ikan yang maz guna tu kecik je, tiada sisik serta tulang halus je, memang hancur sepenuhnya bila dikisar. Untuk sukatan ni boleh dapat dalam 13-15 batang saiz seperti dalam gambar. Tepung ubi tu masuk masuk sikit-sikit dulu dan adunan ni jangan keras sangat, memang melekat sikit pada tangan, tapi bila dah tabur tepung ubi masa nak bulat tu ok la.

puas la 2 beradik tu mkn krpok lekor...memang puas hati sngat dpt buat sdrik...krpoknya ringan dan ksong gtuw bila digreng...xkeras dan padat dlmnya...ni dah stop la dlu skjap...nk buat pun mudah sngat...bleh siap dlm msa 1 jam...msa duk update ni aiman tgk...katanya trus jdi tringin nk krpok lekor lgi...

5 comments:

  1. Salam maz...rajinnye wat kopok leko. Nmpk sedap...akak nak buat la...in syaa Allah. Tq

    ReplyDelete
  2. Wsalam kak...anak2 la nk mkn sngat...smua dgn izinNya trjdi kropok lekor ni...yg memula buat tu xde sukat apa pun kak...tawakal je...Alhamdulillah jdi elok...pastu esk buat lgi...tu yg smpai 4x dh...

    ReplyDelete
  3. Salam kak maz...kalau guna ikan besar macam ikan kembung macamana ye? Lepas kita blend tu nak kena tapis ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam nor..mksih sdi singah dpur kcik kmaz ni...salam ukhuwah jgk dri kmaz...tapis mcmana maksud nor tu...sbb bila kisar xtapis dah...pekat sngat...klu nor guna ikan besar nor kena siang dlu buang tulang tu...sebab ikan besar tulang2nya pun besar...mgkin xlumat betul wpun dikisar...1 lgi kena ptong biar kecik2 je ikan tu supaya senang nk kisar nti...klu dak nti kulit2 ikan tu akan melilit pada mata pengisar tu...kmaz doakan slamat mencuba dan dpt hasil yg memuaskan selera nor sklrga...

      Delete
  4. dah try buat hr tu, tp rasa xdelah sesedap yg kak maz buat kot..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...