Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Saturday, June 27, 2015

Bihun Tomyam (Ayam)

Assalamualaikum w.b.t.."Allahumma innaka afuwwun karimun tuhibul afwa fa'fuanni" (Ya Allah, Engkau Maha Pengampun dan Mencintai orang yang meminta ampun, maka ampuni lah aku), doa yg Rasulullah saw ajar pada Aisyah r.a jika bertemu dengan malam Lailatulqadar..tiada apa yg diharapkan dlm hidup ini selain dri keampunan dari yg Maha Esa dan mengharapkan syurgaNya serta dijauhi dari azab api neraka...

terasa cepat sangat masa berjalan, dh masuk Ramadhan yg ke 10 deh..akhirnya mood nk pegang kamera tu dtg jgk..bihun tomyam ni juadah berbuka ptg kelmarin..suka sedia hidangan yg cepat dimasak sedap dimakan gini, memang xsampai 30 minit dah boleh siap..suami la yg suka sangat klu tomyam ni, kena buat biar pedas gitu..ni pun dia yg request nk bihun tomyam, memang sampai sahur dia hirup tomyam ni..mcm biasa klu buat tomyam, santan dgn daun ketumbar mesti ada..sayur tu masuk je apa stok yg ada..Inysaa Allah semoga bersama lagi dan harap dpt dimaafkan atas segala kekurangan yg ada...

Bihun Tomyam (Ayam) by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 2 keping dada ayam - potong saiz sederhana kecil
  • 2-3 sudu besar pes tomyam (maz guna pes tomyam dari thai)
  • 1/2 cawan santan 
  • 2 inci lengkuas - ketuk
  • 1-2 batang serai - ketuk
  • 1 batang salery - potong serong
  • 6-8 daun limau purut - koyak sikit
  • 1 labu bawang besar - hiris nipis
  • 5-6 biji cili padi - ketuk
  • 1 mangkuk  kobis
  • daun ketumbar secukupnya
  • garam, gula secukup rasa dan aji jika suka
  • bihun secukupnya - celur sekejap
Cara

1. Dalam periuk masukkan tomyam pes, lengkuas, serai, salery dan air dalam 2-3 cawan atau biar padan dengan bahan sos.
2. Masukkan santan, kobis dan masak biar mendidih sambil dikacau sekali sekala biar sayur lembut sikit.
3. Masukkan ayam, bawang, daun limau dan perasa secukup rasa.
4. Masak biar mendidih lama sikit agar ayam masak, padamkan api.
5. Bila nak hidang, masukkan bihun dalam mangkuk dan tomyam secukupnya, tabur sedikit daun ketumbar dan cili padi.

yg updated sbelum ni versi maggie tomyam, klu xde idea utk berbuka ptg nti bleh la buat menu expres ni..bagi yg suka pedas tu bleh la letak cili lebih skit..memang xckup semangkuk ni, sedapp hirup tomyam panas..guna isi ayam gini nk mkn pun senang, klu udang nk kena kupas kulit plak kan...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...