Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Monday, June 29, 2015

Sira Pisang

Assalamualaikum w.b.t..Allahumma innaka afuwwun karimun tuhibul afwa fa'fuanni" (Ya Allah Engkau Maha Pengampun dan Mencintai orang yang meminta ampun, maka ampuni lah aku), doa yg Rasulullah saw ajar pada Aisyah r.a jika bertemu dengan malam Lailatulqadar...

antara kuih manis pabret klu time berbuka..masa kecik dulu bleh kata mesti ada selalu la sira pisang ni yg bonda buat utk berbuka, masa kat msia dlu beli je sbb anak2 xmkn..kat sni bleh la buat sbb suami pun suka jgk..memang sedapp la nikmat bersama air gulanya yg pekat tu...nak buat pun mudah sangat..selamat berbuka pada semua yg waktu berbukanya tidak lama lagi, jgn lupa perbanyakkan doa waktu berbuka..kat sni lagi 5 jam..maghrib pukul 6.34..InsyaaAllah semoga bersama lagi dan mohon maaf atas kekurangan yg ada...

Bahan-bahan
  • 3-4 biji pisang yang sesuai - maz guna pisang india, jangan pisang terlalu masak ye 
  • 2 senduk kecil gula pasir (lebih kurang 3/4 cawan)
  • 1 cawan air 
  • 10 tangkai bunga cengkih
  • beberapa titik pewarna kuning
  • sedikit kapur makan - untuk rendam pisang (tujuannya nak bagi pisang kenyal) - kali ni tak rendam air kapur pun, takde stok
Cara-cara

1. Pisang dikupas kulit, belah dan direndam dengan air kapur sekejap (dalam 5-7 min), kemudian toskan (air jangan banyak sangat, cukup-cukup tengelam pisang je) jika guna la, kalau tak boleh terus je masuk pisang dalam air gula lepas kupas tu.
2. Dalam periuk, masukkan air (kira cukup untuk tenggelamkan pisang dan padan dengan gula, kalau banyak air sangat nati sirap tak jadi pekat), gula, pewarna dan bunga cengkih, tutup periuk dan masak dengan api sederhan sehingga mendidih. 
3. Masukkan pisang, tutup periuk dan masak sehingga air gula pekat dan tinggal sedikit (maksudnya tidak kering dan masih berkuah). Sekali-sekala goncang-goncangkan sikit periuk agar air gula menyaluti kesemua pisang. (kalau guna sudu takut mencalarkan pisang atau rupe pisang jadi tak cantik gtuw). Padamkan api dan boleh la dihidang bila dah sejuk sepenuhnya.

Alhamdulillah kat sni ada jual pisang india yg bleh dibuat sira ni, maz buat 3 biji je, tu pun dh dpt bnyk..sbjik kerat 2..pastu belah 4 lgik..mau xdpt 1 periuk kan...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...