Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Friday, December 11, 2015

Bebola Keledek Keju..Bukan Niat Ku

Assalamualaikum w.b.t..'Allahumma La ilaha illa annta subhaanaka inni kuntu minaz zolimin' (Tiada Tuhan yang disembah melainkan Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku adalah dari orang yang membuat zalim), doa Nasi Yunus ketika dlm perut ikan, sama2 kita amal baca dikala keresahan atau dlm masalah..
Alhamdulillah atas segala nikmatNya, bertemu skli lgi dipagi jumaat yg barakah..semoga dipermudahkan urusan kita semua hri ini, amik msa skjap update blog ni dlu sementara tunggu suami dgn anak prgi solat jumaat..pastu nk terus kluar cari barang keperluan utk minggu depan skit lgi yg mna blum lengkap, mungkin xde org buat bebola keledek tabur cheese ni deh..takpe la ye, bkn saja nk pepandai tpi masa duk buat kuih cek mek molek tu..suami blik keje terus ajak nk kluar sbb ada benda yg kena hantar psal urusan minggu depan tu, msa tu duk tgk buat kue cek mek la..dah goreng la skit sambil duk buat tu utk mkn, nk gentel buat cek mek kang klu xgoreng terus kluar plak gulanya nati..so tu yg maz buat bolat2 ni, cepat sikit kan..pastu tuang susu pekat manis dan tabur cheese, mcm pisang goreng cheese..bleh la jgk sbb bebola tu plain je rsanya, ok la mkn dgn susu manis dan rasa lemak cheese..buat pun xbnyk sbb baki kuih cek mek je, xsangka ada jgk yg suka kuih ni rupanya..sbb manis, Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atas segala khilaf..

BEBOLA KELEDEK KEJU by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1/2kg keledek - cuci bersih, kerat 2-3
  • 1/4 cawan tepung beras
  • allpurpose flour secukupnya/tepung gandum
  • sedikit cheedar cheese dan susu pekat manis
Cara

1. Rebus keledek dengan sedikit garam seperti biasa hingga lembut, sejukkan dan kupas buang kulitnya, kemudian tumbuk lumat.
2. Masukkan tepung beras, tepung gandum secukupnya dan gaul sebati biar jadi doh yang boleh dibentuk, kemudian buat bentuk bulat.
3. Panaskan minyak secukupnya dengan api sederhana dan goreng hingga perang sambil dibalik selalu.
4. Tuang susu pekat manis dan tabur cheese secukupnya serta coklat rice jika suka.

sama je mcm respi cucur badak dan cek mek molek yg biasa duk buat, mesti masuk tepung beras sikit nk kulit luar tu berkerak gitu sikit..

4 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...