Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, December 13, 2016

Sambal Udang Petai Thai

Assalamualaikum w.b.t
'Allahumma La ilaha illa annta subhaanaka inni kuntu minaz zolimin' (Tiada Tuhan yang disembah melainkan Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku adalah dari orang yang membuat zalim), doa Nabi Yunus as ketika dlm perut ikan, sama2 kita amal baca dikala keresahan atau dlm masalah, semoga Allah swt always protect us, our loved and keep us safe, Ameen.
bila semuanya bersatu ni lah jdinya, klu sblum ni wpun xbrapa rajin tpi semangat masih ada..bleh la jgk gagah update blog..skrang ni hbis skli dgn mood pon dh ilang ke laut, maka dapur suam ni mungkin akan bertukar jdi sejuk la plak..dh sbln lebih xpegang kamera, rsa nk pencen berblog pon ada..tpi bila ingatkan gambar2 lama masih bnyk lgi duk peram dlm folder, ada dkat 40 gmbar lgi..tu yg paksa dan lawan jgk utk buka lappy yg dh berhabuk ni, nk sambung cerita cuti2 europah pon malas nk upload gmbar, huhuu! 12 hri travel sempat ke austria, german, italy, france dan switzerland..ok la cuci mata dgn sambal petai gaya siam ni, bgi selera tukang masak ni serius sedappp! xmuak mcm sambal petai yg biasa duk buat tu sbb resipi ni xguna minyak bnyk dan xtumis cili kering, bnyk guna cili padi..terasa aroma bahan segar yg dikisar, InysaaAllah sampai jumpa lgi dan maaf atas silap yg ada..

SAMBAL UDANG PETAI THAI by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 20 ekor udang segar saiz sederhana 
  • 2 batang serai - hiris nipis *
  • 1/2 labu bawang besar *
  • 2 ulas bawang putih *
  • 1/2 inci kunyit *
  • 1/2 inci lengkuas *
  • 1/2 inci belacan *
  • 2 helai daun limau purut - buang batang tengah *
  • 10 biji cili padi merah * - boleh tambah jika suka pedas
  • 3 sudu besar cili kisar * - rebus dan kisar @ rendam 8-10 tangkai cili kering dalam air panas biar lembut dan kisar sekali dengan bahan lain.
  • kicap ikan/nampla
  • sedikit sos tiram 
  • gula siam@gula dan aji jika suka 
  • 2 sudu besar minyak sayur/masak
Cara

1. Kupas kulit udang, tinggal ekor saja dan belah belakang buang urat hitam, toskan.
2. Masukkan semua bahan bertanda *, sedikit sos ikan dalam pengisar kering dan kisar hingga lumat.
3. Panaskan minyak, masukkan bahan kisar dan tumis sekejap, masukkan udang dan kacau sebati biar udang keluar airnya, masa ni guna api besar ye.
4. Masukkan sedikit air (dalam 1/4 cawan gitu), sos tiram, gula thai/gula dan aji jika guna, kacau balik biar udang mesra dengan bahan rencah dan suaikan secukup rasa, boleh tambah kicap ikan atau sedikit garam jika perlu.
5. Masukkan petai, masak seketika lagi dalam 1 minit, padamkan api.

bleh berpeluh2 la layan dgn nasi panas, xde lauk lain pon xpandang dh ore lalu..klu cuba mesti jatuh cintan, kbetulan msa pergi asian store ada petai..terus la beli, tpi ni cerita dkat 2 bln sudah la ye..

10 comments:

  1. Salam...
    Toloongggla jangan pencen.. hehe... blog ni jadi sumber rujukan saya juga... kalau ada kelapangan tetap saya akan jengah

    ReplyDelete
    Replies
    1. aslamu alaikum wr wb..
      bismillahirrahamaninrahim,,senang sekali saya bisa menulis
      dan berbagi kepada teman2 melalui tempat ini,
      sebelumnya dulu saya adalah seorang pengusaha dibidang property rumah tangga
      dan mencapai kesuksesapossiblen yang luar biasa, mobil rumah dan fasilitas lain sudah saya miliki,
      namun namanya cobaan saya sangat percaya kepada semua orang,
      hingga suaatu saat saya ditipu dengan teman saya sendiri dan membawa semua yang saya punya,
      akhirnya saya menanggung hutang ke pelanggan-pelanggan saya totalnya 470 juta dan di bank totalnya 600 juta ,
      saya sudah stress dan hampir bunuh diri anak saya 3 orang masih sekolah di smp / sma dan juga anak sememtarah kuliah,tapi suami saya pergi entah kemana dan meninggalkan saya dan anaka-naknya ditengah tagihan hutang yang menumpuk,
      demi makan sehari hari saya terpaksa jual nasi bungkus keliling dan kue,
      ditengah himpitan ekonomi seperti ini saya bertemu dengan seorang teman
      dan bercerita kepadanya, alhamdulilah beliau memberikan saran kepada saya.
      dulu katanya dia juga seperti saya setelah bergabung dengan K.H. Tambring Abdullah hidupnya kembali sukses,
      awalnya saya ragu dan tidak percaya tapi selama satu minggu saya berpikir
      dan melihat langsung hasilnya, `
      saya akhirnya bergabung dangan mengunjungi website di www.programdanainstan.blogspot.com semua petunjuk K.H. Tambring Abdullah saya ikuti dan hanya 1 hari astagfirullahallazim,
      alhamdulilah demi allah dan anak saya,
      akhirnya 5m yang saya minta benar benar ada di tangan saya,
      semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha,
      kini saya kembali sukses terimaksih K.H. Tambring Abdullah saya tidak akan melupakan jasa aki.
      jika teman teman berminat, yakin dan percaya insya allah,
      saya sudah buktikan demi allah silakan kunjungi website di www.programdanainstan.blogspot.com atau KLIK DISINI

      Delete
  2. Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  3. sedapnyaaaa...SA mohon ambil resepi ye..nak cuba nanti

    ReplyDelete

  4. شركة التميز المثالي للخدمات المنزلية وتنظيف المنازل والشقق والفلل بالدمام والخبر والقطيف والجبيل
    قسم خاص لتسليك المجاري بالضغط ومكافحة الحشرات وتنظيف للمجالس والسجاد والموكيت وتنظيف الخزانات
    نقدم افضل الخدمات المنزلية بالمنطق الشرقية 0551844053

    شركة تسليك مجاري بالدمام
    شركة تنظيف منازل بالدمام
    شركة مكافحة حشرات بالدمام
    شركة تنظيف شقق بالدمام
    شركة تنظيف منازل بالجبيل
    شركة مكافحة حشرات بالجبيل
    شركة تنظيف سجاد بالجبيل
    شركة تسليك مجاري بالخبر
    شركة تنظيف منازل بالخبر
    شركة تركيب وصيانة الكهرباء بالدمام والخبر

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...