Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Sunday, October 20, 2019

Sayur Pedas Bayam & Labu (Stail Kelantan)

Assalamualaikum w.b.t. 
'Astaghfirullah 3x, Allahumma antas salam wa minkas salam tabrakta ya zal jala'li wal ikram'..sama2 kita amal zikir ni setiap kali selepas solat fardhu, sunnah Rasulullah saw (sahih Muslim)..semoga Allah swt bless us all and guide us to the right path, Ameen.
huhuu! angin xberapa rajin dh mula terasa ni, berat je nk update..pic2 lama xhbis lgi, ditmbah plak dgn gmbar trbaru..tkpe la ya kayuh slow2, smuanya ni sebagai rujukkan dan kenangan..ok la la sayur yg dh acap kali jgk update kat dapur maya ni, memang suka sayur bayam dan labu msak air gini atau istilah lain sayur bening..kli ni buat pedas skit versi kelantan mcm yg bonda duk msak slalu, msuk lada hitam dan ikan tawar (isi ikan rebus) sdpppp laa! ada plak ank ikn kerisi goreng  smpai 2x tmbah nsi, klu ada ikn masin pon sdpp jgk..sni xde la plak ikn masin mcm kat tempat kita tu, Insha Allah semoga jumpa lgi dan mohon maaf atas sgala kekurangan yg ada..

pasangannya ank ikn kerisi goreng..smpai 2x tmbah nsi, kebtulan hritu npak ada ikn kerisi kecik2 ni kat pasaraya..beli la 1/2kg, rsa rugi plak beli skit hritu sbb ikn kecik gini memang susah nk dpt..klu ada ikn masin pon sdpp jgk, cuma sni xde la plak ikn masin mcm kat tempat kita tu..

SAYUR PEDAS BAYAM & LABU (Stail Kelantan) by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 ikat bayam
  • 300g labu kuning
  • 2 ulas bawang merah *
  • 1/2 sk lada hitam *
  • sejemput isi ikan rebus *
  • 3-4 biji cili padi merah - optional
  • sedikit hirisan bawang besar - optional
  • garam, gula dan aji jika suka
Cara

1. Tumbuk bahan bertanda * separuh lumat.
2. Dalam periuk masukkan 1/2 liter air, labu, cili padi dan bahan tumbuk.
3. Masak hingga mendidih dan labu separuh masak.
4. Masukkan bahan bahan perasa, bayam dan bawang hiris.
5. Masak seketika lagi sekadar bayam layu dan suaikan secukup rasa, padamkan api.

suami plak klu msak air gini suka hirup kuah panas2..bgi yg xprnah try msuk isi ikan rebus dlm sayur air gini bleh la cuba, memang sdpp tau..

3 comments:

  1. Nice to be visiting your blog once more. Get 1000s of Twitter hashtags using Keyword Tool for (FREE)! Grow your Twitter followers & find trending topics. #1 BEST alternative to Twitter search!

    ReplyDelete
  2. Untuk mempermudah kamu bermain guys www.fanspoker.com menghadirkan 6 permainan hanya dalam 1 ID 1 APLIKASI guys,,,
    dimana lagi kalau bukan di www.fanspoker.com
    WA : +855964283802 || LINE : +855964283802 ||

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...