Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Monday, July 12, 2010

Peach Yogurt Chiffon Cake

Assalamualaikum...apa kbar smua? slmat brsua kmbali dipgi isnin...msih lgi dlm mood bermalas-malasan nk msk sbnarnya ni..tpi memang kan! klu lama skit xmsk..berat je rsa nk msuk dpur tu!! hehe..ditmbah plak klu asik mkn luar je!! nak2 klu hri mgu tu..memang pnuh dgn aktvti jejln!! tpi dlm duk mls2 tu kita lawan jgk la sbb nak buat kek ni utk adik kita bwa ke tmpat kejenya utk mkn nga kwn2..npaknya kmbli mngcpon lgikk..

ok la kli ni cba buat kek cpon yg gna yogurt plak..msa tgk kat umah bru Yani tu memang dah trpngil untuk mncobanya sbb tgk bhn2 pun simple aje...jdi apa lgi kita pun godek2 la pgi smlm..dan ni le hsilnya..ckup memuaskan..sma mcm kek cpon yg kita buat sblum ni rspi dri Mamafami..cma rspi asal gna plain yogurt..tpi kita tkar kpd peach yogurt...maka jdi la peach yogurt cpon kek..kita memang suke kek cpon..xkesah la plavor apa pun..mksih Yani dan mtak maap ye atas sdkit tokok tmbah tu..mtak ijin jgk nk share rspi kat sni plak ye...sedap bangat keknya..nak buat pun sonang aje...

tekstur kek ni ckup moist..xkering mcm cpon yg kdai pnye tu..gebus sngat..pnuh dgn liang2 udara gtuw..

kek ni rasanya tak manis sangat..memang sesuai sngat dihidangkan dgn teh sbgai juadah minum ptg..mkn gtuw pon sodapppp...

Peach Yogurt Chiffon Cake
Bahan-bahan
(maz guna loose tube pan 18cm)

  • 4 biji
  • 60g gula kastor
  • 110g yogurt - maz guna yogurt perisa peach
  • 20g jus lemon - maz ganti dengan air masak
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 40g tepung gandum
  • 40g tepung jagung ( corn starch)
  • 1 sdk baking powder
  • 1/8 sudu kecil garam - ni maz tambah sendiri, resipi asal tak letak

Cara-cara:-

1.Asingkan putih dan kuning telur.

2.Pukul telur putih dengan setengah daripada gula sehingga kembang/bertanduk.

3.Dalam mangkuk lain, campur telur kuning dengan separuh daripada gula tadi, minyak masak, jus lemon dan yogurt. Dengan menggunakan hand whisk kacau sehingga sebati.

4.Ayak tepung gandum, tepung jagung dan baking powder ke dalam no.3. Kacau sehingga sebati.

5.Masukkan no.4 ke dalam no.2 . Kacau dengan kaedah kaup balik.

6.Masukkan adunan ke dalam loyang chiffon. Bakar dalam suhu 170 degree selama 40 minit. (maz bakar selama 30 minit dengan suhu 150C, ni oven maz la ye)

7.Setelah masak, keluarkan kek dari oven. Terbalikkan kek tadi. Biarkan sejuk.

8.Bila dah sejuk bolehlah dikeluarkan dari loyang.

3 comments:

  1. kak maz..masya Allah..ya habibi..chantik betul la kek enta..suka la ana tinguk..lawa la kak...aiss..terpesona sungguh nih

    ReplyDelete
  2. Salam Maz,
    Mmng gebu chiffon cake ni...kalau ganti strawberry yogurt, jadilah strawberry yogurt chiffon cake pulak ya...kat peti ais akak tinggal stawberry yogurt je...kek yg Maz buat ni mmng cantik tul...nak sepotong...

    ReplyDelete
  3. tingginya tu kak, cipon... mintak 1 potong yaa.. hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...