Bahan-bahan
- 2 cawan beras - kita guna beras wangi
- 2 cawan santan cair @ ikut sukatan air beras masing-masing
- 1 sudu besar butter
- 4-5 helai daun limau purut
- 1 helai daun pandan - disimpul
- 1 inci halia - dipotong nipis
- sedikit garam - tujuannya agar nasi tu rasa lemak sedap
Cara-cara
1.Cuci beras dan toskan.
2.Panaskan periuk (kita guna rice cooker). Masukkan butter dan masak sehingga butter cair.
3.Masukkan daun pandan, kacau sekejap. Kemudian masukkan santan, beras, daun limau purut, halia dan sedikit garam. Kacau sebati dan masak seperti biasa. Bila nasi dah masak, kacau balikkan sekata. Aroma daun limau purut cukup membangkitkan nasi lemak ni..Siappp..
4.Boleh la dihidangkan dengan sambal bilis, telur rebus atau lauk pilihan mengikut selera...
sedapnya nasi lemak tu....nak sarapan kat sini boleh tak kak maz...
ReplyDeleteNasi lemak wanginyeeee!!! Love mesti buat NL once a week...hehehe ;)
ReplyDeleteTapi perut love nih tak suka daun limau purut la kak...sll sakit lepas makan anything contains that leaf. :(