Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Monday, May 31, 2010

Cheese Cake

kek ni kita buat dah lama jgk..shri sblum Cik Abang kita blik ari tu..buat ni pun sbb nak hbiskan balen cream cheese yg dah lama kita beli dri kdai Lea...dri rosak mcm tu je baik digodek2 buat kek ni...cheese yg tngal pun xsmpai 250g..tu yg nipis je keknya...kita memang kurang ciskek...ni pun kita bgi pada jiran spruh...pda mulanya xnak snap gmbar pun..tpi bila ptong nak bgi adik rasa tu..gatai plak tngan ni nak cpai kmera..hehe...rspi kek yg simple tapi sdp ni dari Biduri Myresipi...memang rasanya mcm kek kat kdai...mksih Biduri..mtak izin nak letak rspi kat sni ye...

respi asal xbuat base utk kek ni..tpi kita saja trajin nak buat base plak...kita bakar kaedah water bath...

Sumber Resipi : Biduri ( Myresipi )
Bahan-bahan ( 18 cm )

  • 250g cream cheese
  • 200cc/ml fresh cream/plain yogurt - kita guna whip cream
  • 2 sudu besar jus lemon
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 90g gula - kita kurangkan sukatan gula

Cara-cara

1.Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
2.Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream 3.Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit - kita bakar kaedah water bath dan tutup terus loyang dengan aluminium foil sebelum dibakar)
4.Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
5.Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...