Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, March 17, 2015

Udang Celup Tepung Ala Kedai

Assalamualaikum w.b.t..'Allahumma innaka afuwwun karimun tuhibbul afwa fa'fuanni'..apa kbar semua...mungkin ada yg masih bercti sempena cti sekolah ni...semoga selamat sampai ke destinasi yg dituju...memang seronok dpt berkumpul ramai2 deh...winduu la plak dgn suasana blik kampung...pgi ni layan udang yg gemuk2 ni la plak deh...lama dh jgk xupdate udg celup tepung ni...ada satu hritu maz buat nasi goreng je utk anak...pastu goreng udang ni sebagai pasangan...klu goreng gini baru mkn...klu buat lauk xmkn...rspi sama je maz guna mcm bancuhan jejari ketam celup tepung hritu...1 respi bleh dipelbagaikan hasilnya...memang best adunan tu...cuma utk goreng udang ni bancuhannya tu kena pekat betul...baru jadi kembong gituw...Insyaa Allah jumpa lagi...semoga ada yg dpt dimanafaat bersama...mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

nasi gorengnya...versi mudah je...tumis bawang dan cili kisar sikit...pastu letak sayur skit...jdi la deh layan dgn udang kembong tu..

Udang Celup Tepung Ala Kedai by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 12-15 ekor udang saiz sederhana besar - buang kulit dan kepala, tinggalkan ekor je
  • 1/2 cawan tepung beras 
  • 1/4 cawan allpurpose flour 
  • 1 sudu kecil baking powder 
  • 50ml susu segar 
  • 1/4 sudu kecil yis kering - larutkan dalam 2 sudu besar air suam 
  • 1-2 titik pewarna kuning 
  • air sejuk peti secukupnya 
  • sedikit serbuk pati ayam @ garam 
Cara

1. Toskan udang biar betul-betul kering atau lap dengan tisu dapur.
2. Dalam mangkuk satukan bahan kering, kemudian masukkan susu segar, yis, pewarna dan air (air tu masuk sikit-sikit), kemudian rehatkan sekejap bancuhan dalam 5-7 minit, bancuhan tu biar pekat betul ye, bila celup udang tu lekat/salut kat udang macam selimut gitu), 
3. Panaskan minyak secukupnya, pegang bahagian ekor udang, celup dalam adunan dan goreng hingga perang dan garing dikedua bahagian. Angkat dan toskan, buat sampai habis, boleh juga dihidang dengan sos pilihan.

hri ni abangngah dgn adik afiq xsekolah...tgk final exam...sekolah buat selang seli antara ada paper dgn cuti...bagi peluang kat student buat ulangkali...utk hari ni belum ada idea lgi nk masak apa tghari nti...masih awal sangat...biasanya buka peti dlu tgk apa yg ada bru bleh pkir nk masak apa...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...