ٱلَّذِينَ إِذَآ أَصَٰبَتْهُم مُّصِيبَةٌۭ قَالُوٓا۟ إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّآ إِلَيْهِ رَٰجِعُونَ
FIRMAN Allah yang bermaksud: (iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu musibah, mereka berkata: "Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jua lah kami kembali"...Al-Baqarah - 156
Assalamualaikum w.b.t...brtemu skli lgi semoga sihat dan sentiasa dlm rahmatNya...kat sni hri ahad hri org bkerja dah...hri prtama stiap mnggu...wkennya jumaat dan sabtu...jdi dah hbis la hri jln2nya...hri ni kena msuk dpur la sbb dah 2 hri xmsak...main beli je...jdi sblum mulakan rutin kat dpur tu...Alhamdulillah atas nikmat kesihatanMu Ya Allah...masih bleh buat smua krja rmah dgn baik...amik msa skjap lah update kerabu merah ni yg rsanya buat hjung bln lepas lgi...wpun mgkin pelik skit menu kerabu ni...tapi benarr ye...bkn saja2 nk buat tpi ada ceritanya...al kisahnya sbb suami memang suka sngat mkn tembkai cicah nga smbal belacan...klu hidang tmbkai nga nasi mesti nk smbal belacan...satu kli tu msa duk mkn suami tnya...xbleh ke klu buat mcm kerabu ke...maka dri stu la dtgnya ilham nk buat kerabu mcm ni dan trhasil lah kerabu tembikai versi sambal belacan ni...senang gitu...senduk je buh dlm pingan...nk buat pun memang senang sngat2 la...akhir kata mohon maaf atas segala silap yg ada dan semoga jumpa lagi...insyaa Allah...
Kerabu Tembikai by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1 mangkuk kecil tembikai yang didadu
- 2-3 sudu besar sambal belacan
- 5-7 ekor udang
- sedikit daun ketumbar - dicincang
- sedikit bawang besar - hiris nipis
Cara
1. Udang dibuang kulit, kepala dan urat belakang, celur sekejap (maz masuk dalam microwave je) dan dipotong sederhana.
2. Satukan semua bahan kemudian tuang atas tembikai dan gaul sebati. Siap...boleh dihidang dengan nasi putih.
berpeluh2 jgk la kena smbal belacan tu...tpi wpun pedass nk mkn jgkk sbb ada rsa manis tembikai tuu...sdppp...ptnernye ikan goreng je dah ckupp dgn nasi pnas2...
Salam,,,terimbau kisah masa kecik2....kami orang utara memang makan tembikai buat ulam atau kerabu. Mak biasa buat dengan isi ikan goreng jer...
ReplyDeletea waalaikumusalam maz sayangg.. akk skrga baik2 shj.. smga maz pun begitu ye.. maaf dipohon kerana tidak berkesempatan bertanya kbr maz .. mmg dah sunyi geng2 masak kita dulu.. mmg rindu nak ada masa n borak2 usik2 mcm dulu2.. mmg rasa nak aktif semula.. terbatas dgn waktu.. droolingg bila tgok tembakai ada sambal belacan tu..
ReplyDeleteSalam Maz...klu umah k.atie ni mkn gitu jer tembikai tak sempat nak brkerabu bagai TP nampak sedap tuh!.Lama K.atie tak singgah kat sini.Maz sihat?
ReplyDelete