Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Sunday, March 2, 2014

Udang Bumbu

Assalamualaikum w.b.t...Astaghfirullah al-azim...Astaghfirullah al-azim...Astaghfirullah al-azim...Ya Allah...ampunilah dosa-dosa kami...dosa ayah dan ibu...dosa adik beradik kami...dosa sanak saudara kami dan dosa sahabat handai serta dosa saudara muslimin semua...amiinn...apa kbar semua...semoga sentiasa dlm rahmatNya...Alhamdulillah pgi ni ada kelapangan utk update dapur maya ni skli lgi...dah lama udang ni kena peram...respi terhasil hjung thun lepas lgi...tpi ni yg buat kli ke2 dah...ilham msa duk goreng pisang...tetiba idea tu dtg...hati duk brckp sdri...rsanya ok jgk klu goreng udang mcm greng pisang ni...kat sni slalu la duk buat goreng pisang...sbb ada jual pisang tanduk...jdi dri stu la maz ubah rspi goreng-pisang yg duk guna selama ni jdi rspi udang bumbu ni plak...Alhamdulillah kejadiannya tak mngecewakan...ada rsa2 rempah gitu...sedappp mkn nga nasi panas2...akhir kata semoga jmpa lgi lain waktu...in syaa Allah dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

bagi rehat dulu sebelum kena goreng...dah 2x la buang udang bumbu ni...kat sni klu sekitar bln 11 hingga bln 2 tu memang musim udang...kat pasar penuh dgn udang...memang geram la tgk udang jnis gedebak2...mesti nak beli wpun dh ada stok dlm peti...

Udang Bumbu by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan (resipi anggaran)
  • 8-10 ekor udang (utk udang saiz sederhana besar) - belah belakang dan buang urat hitam
  • 2-3 sudu besar tepung beras
  • 1-2 sudu besar allpurpose flour
  • 1/4 sudu kecil baking powder
  • 1/4 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1/4 sudu kecil serbuk jintan putih
  • 1/4 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1/4 sudu kecil paprika
  • 1/2 sudu kecil serbuk pati ayam
  • 2 ulas bawang merah - tumbuk lumat
  • 1 tangakai daun kari
  • air secukupnya
  • minyak secukupnya untuk mengoreng
Cara

1. Toskan udang yang telah dibelah belakang biar betul-betul kering (lap dengan tuala atau tisu).
2. Dalam mangkuk satukan semua bahan kecuali minyak dan kacau sebati (bancuhan ni cair sikit dari bancuhan goreng pisang).
3. Panaskan minyak secukupnya, kemudian taburkan sedikit tepung (maz guna allpurpose flour) pada seluruh udang.
4. Celupkan udang dalam bancuhan tadi dan goreng hingga masak dikedua belah, masukkan sekali sedikit daun kari. Angkat dan ketepikan, buat sampai habis.
5. Akhir sekali celupkan hujung jari dalam bancuhan tadi dan titik-titik dalam minyak (nak buat bumbu) - jangan celup jari ye...bila dah perang angkat dengan penapis dan tabur atas udang tadi. Siap

krup krap gituw...hbis smpai kaki tngan udang kena kunyah...selamat memasak utk semua dan mulakan hari kita kerana Allah s.w.t...maz pun nk masuk dapur dah...dkat pkul 9 dah...kat sni hri mnggunya jumaat n sabtu....lauk anak2 blik skolah hri ni nk korban ayam kut...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...