Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Sunday, March 9, 2014

Chili & Samalah Kita Berdoa Untuk MH370

 
'La Hawla Wala Quwwata Illa Billah'...Tiada daya dan upaya melainkan dengan pertolongan Allah jua...
FIRMAN Allah bermaksud:' Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia Yang Hidup kekal lagi terus menerus mengurus (makhlukNya), tidak mengantuk dan tidak tidur. KeupayaanNya apa yang ada dilangit dan dibumi. Tiada yang dapat memberi syafaat disisi Allah tanpa izinNya. Allah mengetahui apa yang dihadapan dan dibelakang mereka dan mereka tidak mengetahui apa pun daripada ilmu Allah melainkan apa yang dikehendakiNya. Kursi Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memelihara kedua-duanya dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar' - al-Baqarah : 255 @ disebut Ayat Kursi)...Inna lillahi wa inna ilaihi rajiun pada semua keluarga yg beragama islam...semoga tabah dan sama2lah kita banyakkan berdoa agar pesawat MH370 dpt petunjuk dgn segera dan selamat...Amiin...
Assalamualaikum w.b.t...apa kbar semua dan terima kasih pda yg sdi singgah dapur yg xseberapa ni...sptutnya nk update smlm...tpi bila dpt brita sdih tentang pesawat MAS...hilang semua semangat...asik duk dpan tv je tnggu lates new dri Al-Jazeera....hri ni anak2 mula exam 2nd term selama 2 mnggu...jdi mnggu ni duk rmah mask je la...Alhamdulillah wken smlm dh kluar bli barang2 dapur buat stok...biasanya kluar g psaraya atau pasar hnya hri minggu je...lgipun xde kperluan sngat rsanya nk kluar slalu...mask je lah apa yg dh diborong...kena pndai2 lah guna apa yg ada kat sni...memang mask hri2 la...kcuali wken je bru jejln mkn luar...bekpes pun kena sdiakan wpun hnya rti cicah milo...sni xde org jual kuih muih tepi jln mcm kat msia...nsi masak skli shri je utk tghri...jdi utk mlmnya plak kena la kretif sbb bkn nsi dh...hri2 duk pkir cri menu...jdi utk mlm layan menu ringkas2 mcm ni la...sbb tukang mask ni bknnya rjin sngat...asik duk plih cri yg senang2 jer...pling mudah lgi mee maggi ler jwbnye...
bahan utamanya ground beef dan rasa rempah cumin srta srbuk cili yg sdkit mnyerlah...chili ni asal dri texas amerika...kat bahrain ni senang dpt mknan yg seangkatan mcm ni...sbb ramai org eropah...sedappp layan dgn tortilla chip...kenyang jgkk...ye la ada dgingkan...chili ni ada mcm2 stail lah dan bleh aje dihidangkan dgn pelbgai cara...maz pun dh buat 2-3 versi la dgn gna chili ni...dtg ilham nk buat menda sbb tgk cooking show kat tv bnyk bnar menu mexican ni...pahtu ina garten plak masak dgn kwn dia utk mexican fiesta klu xsilap...apa lgi lepah tu trus mtak bntuan cik gugel...mcm biasa la brderet2 rspi chili yg kluar...plih je nk buat stail mna...maz buat ni brpandukan rspi dri web allrecipe skit...dan ingat2 rasa chili yg prnah mkn sblum ni...jdi yg kat blog ni maz letak rspi yg telah diubah skit ikut cara sdri utk rujukkan akan dtg...

Chili by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan (resipi anggaran)
  • 300g daging kisar segar
  • 1 labu bawang besar - didadu
  • 3 sudu kecil serbuk jintan putih (cumin) *
  • 3 sudu kecil serbuk cili *
  • 2 sudu kecil serbuk jintan manis *
  • 2 sudu kecil paprika *
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 3-4 sudu besar tomato puri
  • 3 sudu besar sos cili
  • 1/3 cawan kacang merah tin (kidney bean) - hancur/tumbuk sikit
  • 1/4 cawan jalapeno (boleh ganti dgn cili hijau besar) - dicincang
  • 1 litter stok daging/air (maz buat sdri, resipi kat sini) 
  • 1/2 sudu kecil serbuk koko + air sikit
  • garam dan gula secukup rasa
  • 3-4 sudu besar extra virgin minyak zaitun
Cara

1 Panaskan minyak, masukkan bawang dan masak 1-2 minit agar bawang layu. Kemudian masukkan daging kisar. Kacau sekali sekala agar masak sekata dalam 3-4 minit.

2. Masukkan semua bahan yang bertanda * dan masak hingga daging mesra dengan rempah dalam 4-5 minit lagi.

3. Kemudian masukkan  stok daging dan semua bahan lain kecuali serbuk lada hitan dan bahan perasa. Masak dengan api sederhana hingga daging lembut dan kacau sekali sekali. Jika hampir kering tambahkan sikit lagi stok daging/air.

4. Renehkan biar tidak terlalu berkuah dan perasakan secukup rasa dengan sedikit garam dan gula. Masukkan juga serbuk lada hitam. Kacau sebati.

5. Bila dan sedikit kering boleh lah dimatikan api.

6. Boleh lah dihidangkan dengan tortilla chip/bread atau boleh letak atas pasta, pastu letak cheese dan masuk oven sekejap atau makan dengan fries...dan sebagainya ikut citarasa.

2 comments:

  1. Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  2. Jazakallahukhairan sdi singah ye...insyaa Allah...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...