Assalamualaikum w.b.t...ikan ni yg bli skli nga yg buat masak curry indian style dlu...sbb geram tgk telurnya maka bli la 1kg...dpt 3 ekor...1 ekor buat kari...1 mask asam pesas ni dan sekor lgi goreng...lama la jgk dh ni kena peram...mood xbrapa nk rjin tu pun dh ada skit2 ni...dlm folder tu ada 15 lebih lgi gambar lelama...kek pun ada 4 lgi yg duk menunggu tu...tkpe la lambat pun deh...insyaa Allah update jgk wpun slow...akhir kata maaf atas kekurangan dimana-mana dan smoga jumpa lgi...insyaa Allah...
Bahan-bahan
- 1 ekor flat fish - kerat 3 (ikan lain pun boleh)
- 3-4 ulas bawang merah *
- 1 inci halia *
- 1/2 sudu kecil halba campur
- 1 sudu kecil serbuk jintan putih
- 1 sudu kecil serbuk jintan manis
- 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
- 4-5 sudu besar cili kisar/cili boh
- 2 keping asam keping
- 10 biji kacang bendi
- 1 biji tomato - belah 6
- 1 kuntum bunga kantan - belah 2
- daun kesum
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit serbuk pati ikan bilis - jika suka
- 3-4 sudu besar minyak untuk menumis
Cara
1. Tumbuk bahan yang bertanda *.
2. Panaskan minyak, masukkan halba campur. Kemudian masukkan bahan tumbuk dan tumis seketika.
3. Masukkan 3 jenis serbuk rempah, kacau sebati. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis seketika hingga pecah minyak.
4. Masukkan 2-3 sudu besar air dan tumis lagi 2 minit. Kemudian masukkan 2-3 cawan air, asam keping dan bunga kantan.
5. Bila dah mendidih masukkan ikan dan daun kesum.
6. Perasakan secukup rasa dan akhir sekali masukkan kacang bendi dan tomato. Biar sekejap agar sayuran lembut. Siap...
puas mkn telur ikan ni...bnykk...msa beli hritu time ikan ni tgk brtelur...pastu xjmpa dh org jual duk tayang ikan ni dlm oyang mcm dlu...pgi tdi pun g psar...tpi xmsuk psar ikan...bli dging je 3kg...ayam dh ada 8 ekor ada dlm pti tu...bli kat psaraya smlm...tpi sni ayam kecik2...yg maz bli tu smua berat stiap ekor cuma 900g...hjung bln memang akan bli buat stok mcm ni...
Tengok pun dah menyelerakan..kalau dapat makan lagi la...
ReplyDeleteAssalam
ReplyDeleteBestnya, layan dgn nasi panas2
Kita suka bendinya, lebih2 pun takper