Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Friday, July 25, 2014

Macarons With Chocolate Filling

 Assalamualaikum w.b.t..."Allah hummainnaka afuwwun karimun tuhibbu afwa fa'fu anni"...(ertinya..Ya Allah Engkau Maha Pengampun dan Mencintai orang yang meminta ampun, maka ampunilah aku)...Siti Aisyah r.a bertanya kepada Baginda Muhammad saw...apakan yg patut diminta jika bertemu malam Lailatu Qadar...Rasulullah saw menjawab, bacalah doa itu...

waaa smua dah sunyi sepi blik kampong belaka...tnggal la yg duk jauh ni...cedihhnya...teringat bonda...keluarga dan kampong halaman...tu lum dengar takbir raya lgi...sni raya biasa je...nk tengok ketupat gantung kat pasaraya pun takde...lagu raya lagi la xdengar langsung...ooohhh...ni bkn cekut utk jamu raya nati ye...macaron ni buat dh berbulan lamanya duk dlm folder tu...jenis kena peram dulu tu biasa la dgn dapur ni...sblum ni dh pernah buat gna rspi Yani ni...ada kat sini...Yani pun dah lama menyepi dri dunia blogger...memang ramai dh pun kan kwn2 lama yg dah xaktif lgi...jazakillahukhairan atas rspi yg dikongi...akhir kata semoga jumpa lagi...Insyaa Allah dan mohon maaf andai ada kekurangan dimana2..

masih pemes lgi ke cik macaron ni skrang...klu msa dia tengah meletup dulu sna2 duk ckp psal biskut italy ni kan...

Chocolate Macaron by ilhamdapur.blogspot.com
Resipi :Yani 
Bahan Asas Macarons
  • 40g telur putih - 1 biji L size
  • 30g gula kastor
  • 40g almond ground 
  • 70g icing sugar  
  • 6g serbuk koko/ green tea powder - kali ni maz tak letak, guna pewarna je
 
Cream Cheese - maz tak buat, guna nutella je
  • 50g mentega
  • 100g cream cheese
  • 100g icing sugar
  • capucinno paste / green tea powder ( lupa nak sukat.. main tuang ikut sedap tgn)
 
Cara-cara
  1. Ayak almond ground, icing sugar dan serbuk koko/green tea powder.  
  2. Dalam mangkuk lain, pukul telur putih dgn gula kastor sehingga bertanduk. Masukkan bahan yang diayak. Kaup balik dengan spatula sehingga sebati. ( Nak tahu ok ke dak... kaup sket adunan dengan spatula, tuangkan semula ke dalam mangkuk. Kalau dia jatuh smooth seperti ribbon... kira ok ler tu. Kalau pekat... kacau lagi tapi jangan sampai terlebih pulak.. Proses ni amat ptg . )
  3. Masukkan adunan ke dalam piping bag dengan nozzle bulat... pipe bentuk bulat sebesar 2.5-3 cm. Ketuk-ketuk belakang dulang untuk memecahkan gelembung2 udara yang terbentuk.
  4. Biar permukaan betul-betul kering sebelum dibakar ( bila sentuh, aduanan tak melekat pd tangan... sket pun tak.. takde rasa lekit2 pun .. hat ni pun ptg jugak ni.. kalau tak macarons jadi merekah bila dibakar.)
  5. Bakar selama 15 minit dgn suhu 150 degree - hat ni pun bergantung pd oven gak dan saiz macarons yg kita buat. (maz bakar selama 18 minit dengan suhu 150 C).
rspi ni memang sempurna bgi maz berbanding dgn rspi2 yg pernah try dedulu...macaronnya elok je berkaki...macaroon ni tang kakinya yg penting...mesti kna ada kaki yg ala2 bibir angelina jolie gituw...ampunn...

1 comment:

  1. Kue macaroon nya bagus deh kak. Pengen bikin jadinya, oya request resep dong. Puding rainbow, aku nyari-nyari resepnya banyak nggak cocok.

    Oya kunjungi balik ya blog dokumentasi aku Resep Kue Kering Semprit Susu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...