Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Saturday, April 27, 2019

Bomboloni

Assalamualaikum w.b.t
'Allahumma inni as'aluka ‘ilman naafi'an, wa rizqan tayyiban, wa 'amalan mutaqabbalan' (Ya Allah aku memohon kepada Mu ilmu yang bermanafaat, rezeki yang baik dan amalan yang diterima)
 sama2 kita amal baca sebaik bagi salam selepas solat subuh, Sunnah RAsulullah saw..semoga permulaan hri kita diberkati dan Allah swt guid us to what's best and keep us steadfast on His straight path, Ameen.
sbnarnya dh lama duk pendam rasa nk buat donat berfilling ni..sblum yg ni dh ada buat jgk, ni kejadian minggu lepas..pastu bila dh start buat mcm biasa lah pasti akan ulang buat berturut2, gitu lah slalunya tukang masak ni klu time rajin tu dtg..Alhamdulillah bomboloni lembut bab kapas, tpi jujurnya bgi tekak ni lebih suka donat yg kosong tnpa filling..tpi klu yg inti strawberi bleh la jgk, sbb ada rasa masam manis jdi xde la muak..klu mcm nutella tu kurang gemar, anak2 lah yg suka filling coklat gitu kan..akhir kata mohon maaf atas apa yg tidak sempurna dan sampai bersama lgi, Insha Allah..

buat 250g tepung je..tu pon dpt bnyk bijik jgk, sruh stand mixer yg uli..malas nk keluarkan bread maker, utk filling tu bleh letak ikut citarasa..

BOMBOLONI by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 200gm tepung high protein 
  • 50g tepung gandum @ kalau nak guna tepung high protein jgk pon boleh
  • 1 sb susu tepung
  • 1 sk bread improve - optional 
  • 1/2 sb yis kering
  • 1 sk gula
  • 150ml susu segar suam
  • 1 biji telur - kocok sikit dgn garfu
  • 40g mentega suhu bilik - maz guna unsalted
  • 1 sk garam - kurangkan jika guna mentega biasa (salted)
  • inti - maz guna nutella, strawberry compote dan italian meringue buttercream @ ikut citarasa
  • minyak untuk menggoreng secukupnya
  • gula aising secukupnya
Cara

1. Satukan yis, gula bersama susu suam dan biar 5-7 minit.
2. Dalam mangkuk pemutar (guna blade untuk doh), satukan semua bahan kering dan putar sekadar sebati.
3. Masukkan campuran yis sambil terus putar kelajuan rendah, masukkan telur dan putar selama 3-4 minit hingga doh sebati.
4. Masuk garam dan mentega, putar dengan kelajuan rendah dulu, kemudian kelajuan tinggi selama 8-10 minit atau hingga doh nampak berkilat.
6. Rehatkan adunan selama 30 minit (tutup mangkuk dengan plastik wrap dan tuala bersih biar naik 1x ganda).
7. Tumbuk doh sikit buang angin dan bentuk bulat seberat 30g, rehat doh selama 15-20 minit.
8. Panaskan minyak sekadar sedikit hangat, goreng biar sedikit perang di satu bahagian kemudian baru terbalikkan, angkat dan toskan.
9. Biar sejuk sikit, golek dalam gula aising dan buat lubang sikit untuk isi inti (masukkan inti dalam paiping bag dulu).

skrang ni cuaca dh mula panas, bleh la buat kue yg kena proofing ni..letak kat dpur sblah peti sbb suhu bilik masih xckup panas, ishhh! tgk yg ni terasa nk mkn donat la plak..

3 comments:


  1. ajoqq^^com
    mau dapat penghasil4n dengan cara lebih mudah....
    mari segera bergabung dengan kami.....
    di ajoqq^^com...
    segera di add black.berry pin 58CD292C.

    ReplyDelete
  2. numpang share ya min ^^
    bosan tidak tahu harus mengerjakan apa ^^
    daripada begong saja, ayo segera bergabung dengan kami di
    F*A*N*S*P*O*K*E*R cara bermainnya gampang kok hanya dengan minimal deposit 10.000
    ayo tunggu apa lagi buruan daftar di agen kami ^^
    || WA : +855964283802 || LINE : +855964283802 ||

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...