Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Sunday, April 28, 2019

Mee Rebus

Assalamualaikum w.b.t
'Rabbana atina fid-dunya hasanatan wa fil 'akhirati hasanatan waqina 'adzaaban-nar' (Wahai Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari azab api neraka) Al Baqarah - 201, doa indah yg penuh dgn makna dan disukai oleh Rasulullah saw (Bukhari & Muslim) dan yg selalu kita amal baca selepas solat atau boleh baca bila-bila masa, semoga Allah SWT give us His mercy and forgiveness on the day we will need, Ameen.
sbnarnya blur sngat ni utk menulis, tpi digagahi jgk semangat ni demi dapur usang utk di abadikan sebagai kenangan dan rujukan di masa akn dtg..sbnarnya dh kerap sngat duk buat mee rebus ni, tpi sbb dh berthun blog ni sepi tanya N3 maka tiada lah cerita msak..mee rebus ni pon simple je, xde masuk bnyk rempah ratus..hnya guna serbuk kari dan cili kisar, Alhamdulillah menepati selera umat kat rumah ni..sedapp! Insha Allah smpai bersama lgi dan mohon maaf andai ada kekurangan..

mee kuning tu pon stok bwa dri Msia, pastu maz frozen kan..bila nk guna keluarkan awal2 dan celur sekejap, hsilnya sama mcm mee yg bru beli dri kedai..dh lama pencen dri buat mee kuning sendiri ni, kue teow dan laksa pon frozen jgk..

MEE REBUS by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1kg daging
  • 1-2 ketol ubi keledek
  • 1 inci lengkuas - hiris nipis
  • 4 ulas bawang merah *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1 gengam kecilr udang kering *
  • 1 sudu besar serbuk kari - bancuh dengan sedikit air
  • 1 senduk cili kisar - rebus cili kering, kisar
  • 1 keping asam gelugur
  • Minyak untuk menumis secukupnya
  • Gula, garam secukup rasa dan aji jika suka
  • Mee kuning - celur sekejap
  • Telur rebus, taugeh dan sawi celur, daun sup/bawang, cili merah, bawang goreng
Cara

1. Potong daging saiz besar.
2. Keledek buang kulit, potong kasar dan cuci bersih.
3. Dalam periuk masukkan lengkuas, daging dan keledek bersama 2 liter air dan rebus hingga daging lembut (maz rebus keledek bersama daging terus, terpulang kalau nak rebus asing).
4. Asingkan daging, kisar keledek bersama sedikit air rebusan daging, ketepikan.
5. Kisar lumat bahan bertanda * dengan pengisar kering.
6. Dalam periuk panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar hingga masak.
7. Masukkan cili kisar, tumis biar pecah minyak kemudian masukkan serbuk kari.
8. Masukkan air rebusan daging bersama sekali dengan lengkuas, keledek kisar dan air secukupnya jika perlu.
9. Masukkan asam gelugur, masak hingga mendidih, perasakan secukup rasa dan suaikan kepekatan kuah ikut selera.
10. Masak biar mendidih lama sikit, kemudian padamkan api dan boleh lah dihidang bersama daging rebus yang di potong kecil dan bahan sampingan yang lain.

xgemar sngat klu kuah yg terlalu pekat dan berempah..suka yg light2 gitu skit, bleh hirup licin skli dgn kuah bila mkn tu..tauhu tu pon frozen bwa dri Msia jgk, kat Bahrain ni xde jual..gini la adat merantau kan, sbb tu la peti 2 bijik tu asik obesiti je memanjang..

4 comments:

  1. Sedap..Suka tengok bolg ni..pelbagai resepi yang buat kecur air liur

    ReplyDelete

  2. ajoqq^^com
    mau dapat penghasil4n dengan cara lebih mudah....
    mari segera bergabung dengan kami.....
    di ajoqq^^com...
    segera di add black.berry pin 58CD292C.

    ReplyDelete
  3. numpang share ya min ^^
    bosan tidak tahu harus mengerjakan apa ^^
    daripada begong saja, ayo segera bergabung dengan kami di
    F*A*N*S*P*O*K*E*R cara bermainnya gampang kok hanya dengan minimal deposit 10.000
    ayo tunggu apa lagi buruan daftar di agen kami ^^
    || WA : +855964283802 || LINE : +855964283802 ||

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...