Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Wednesday, August 20, 2014

Mutton Saloona

Assalamualaikum w.b.t...plannya nk update pgi tdi...tpi sbuk skit ikut suami urus pendaftaran skolah anak yg nk buka lgi 2 mnggu...saloona atau kari arab...memang sedapp diganding dgn nasi atau buat cicah dgn roti...ada jgk skali skala beli dan selalunya masak sdrik...cuma kli ni baru rezkinya nk update kat sni...ye la dapur maya ni pun bru nk bertuan blik smjak pindah sni semula...sblum ni dah lama jgk tak brjaga...klu beli nasi arab dan nak kuah...kena beli saloona ni la...ada kamben dan juga saloona sayur...tpi maz slalu buat kamben cmpur nga syur skit...rspi ni maz agak2 je bahannya ikut rsa yg duk beli kat kedai...ok semoga jumpa lagi...Insyaa allah dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

Mutton Saloona by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

  • 1kg kambing dengan tulang - cuci bersih
  • 1 biji buah tomato masak - belah 8
  • 1 labu bawang besar purple - kerat 8 *
  • 1 ulas bawang putih - ketuk *
  • 2 helai daun bay *
  • 1 sudu kecil rempah kari arab
  • 1/2 sudu kecil serbuk jintan putih (cumin)
  • 1-2 sudu besar tomato pes
  • 1 biji ubi kentang
  • 1 batang lobak merah
  • 2 sudu besar minyak sayur untuk menumis
  • 1 ketul kiub pati daging @ garam, serbuk perasa jika suka
Cara

1. Panaskan minyak dalam periuk tekanan (pressure cooker). Masukkan bahan bertanda *. Kemudian masukkan rempah dan jintan putih san tumis sekejap je.

2. Masukkan buah tomato dan tomato pes. Masukkan kambing dan kacau sebati.

3. Masukkan air secukupnya (agak-agak la ye jangan banyak sangat dalam 2-3 cawan) dan biar mendidih sekejap. Kemudian masukkan kiub pati atau sedikit garam dan gula, kacau sebati.

4. Letak ubi kentang dan lobak merah atas daging (tak perlu kacau ye), kecilkan api dan tutup periuk tekanan dengan kemas. Masak selama 50-60 minit.

5. Bila dah cukup masa buka periuk tekanan ikut arahan dan boleh hidang dengan roti atau pun nasi (maz buat makan dengan ghee rice).

kat sni dging kamben segar ni memang xde masalah...xperlu ke pasar pun...sbb bnyk butcher shop kat mna2 yg berniaga smpai ke petang...klu hirup yg panas2 tu memang sdpp...smua suka nga saloona ni...yg ni mkn dgn ghee rice...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...