Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Wednesday, August 6, 2014

Prawns in Blanket

Assalamualaikum w.b.t...jgn lupa kwn2 dimsia jumaat ni 8hb hari boikot McD...wpun xde kempen dh lepas 8hb tu teruskan NO MCD dlm kamus kita...sama2 kita mainkan peranan...memang amat sayu dan sedih sngat tgk apa yg saudara kita lalui kini di Palestin...sama2 kita perbanyakkan doa agar rakyat Palestin diberi kekuatan dan hancurkan zionis...prawns in blanket atau udang dlm selimut sjenis hidangan pembuka selera thai yg disebut goong hom pha klu tak salah...skrang ni tgh musim udang kat sni...kat psar penuh dgn udang...susah nk beli ikan dh...xde bnyk pilihan...smua org duk jual udang...jdi maz pun borong la 3kg wken hritu...kat rumah ni klu nk buat lauk asik2 gulai kuning je...jdi tu yg dibungkus wak mkn ptg...klu dh udang tu memang sdppp la kan...Inysaa allah semoga jumpa lgi dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

klu kat restoran thai balut udang je...tpi ni maz letak sedikit sayur kobis dan lobak merak...bgi maz lgi sedapp ada sayur skli...memang berbaloi2 buat sdrik ni...puas mkn 1kg udang...klu beli kat kedai dh berdinar2 la...

Prawns in Blanket by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 20 ekor udang saiz sederhana besar
  • 20 keping kulit popia saiz kecil
  • kobis & lobak merah secukupnya -hiris memanjang
  • minyak untuk menggoreng
  • sos pencicah
Cara
 
1. Buang kepala dan kulit udang, kecuali ekornya dan tarik keluar urat belakang. Cuci bersih dan toskan biar sejat air.
 
2. Ambil sekeping kulit popia, lipat sikit 1 bahagian penjuru dan letak sayur dan udang, kemudian lipat kiri atau kanan dan gulung kemas macam popia biasa, pastu tutup hujung dan lekatkan dengan sedikit air. Atau boleh balut ikut cara masing-masing. Buat sampai habis
 
3. Panaskan minyak secukupnya dan goring hingga masak. Angkat dan boleh la dihidang dengan sos pilihan.

cuma tang balut tu fail la skit...xkemas dan cantik...tkpe la nti buat lgi pasni...lgi pun balut smbil berdiri...nk cepat...alasan la ni deh...hehee...memang kena sngat2 cicah nga sweet chili thai...10 ekor pun bleh hbis...

4 comments:

  1. tergoda habis dah ni, tapi udang kat Msia bukan main mahal lagi harganya skrg, makan blanket ngan sayur ajelah, huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. msia ikan pun mahal kan...sni tgk pesta udngg...tu sdpp buh lam selimut...hehee...

      Delete
  2. walla...syoknya....kulitnya rangup, isinya manis...dicicah pulak dgn sos pedas2 manis...sedap tak terkata

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul tu...rangup diluar dan penuh nikmat bila mengunyahnya brsama sos pencicah...tu yg hbis 10 ktol pun xsdar...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...