Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, August 5, 2014

Sugee Cookies @ Biskut Arab

Assalamualaikum...bertemu sekli lagi...sekali sekala sunyi je suasana kat luar pagi  ni...biasanya bunyi enjin kenderaan yg duk lalu lalang...rumah ni depan highway dan menghadap laut yg luas...Alhamdulillah tiap2 hari dpt tengok laut...tenang je lautnya...xde ombak sbb dah dibentengkan buat jln tepinya...org lain kluar ckut sblum raya...ni lepas raya baru nk keluar...tkpe la kan...memang maz buat lepas raya pun sugee ni...buat hri raya ke 3 rasanya...suami nk bawa g ofis...memang kena la dgn orang2 arab biskut minyak sapi ni kan...kami anak beranak pun suka ckut ni...kat msia dlu pun tiap2 thun memang buat bkut ni...biskut wajibb...sebab sedapp dan mudahh sangat...pas bjik2 nk msuk mulut...rasanya yg lemak berkrim...ok semoga jumpa lgi dilain masa...Insyaa Allah dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...
 
Sugee Cookies @ Biskut Arab by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
 
  • 260g tepung red rose/cookies flour @ tepung gandum berkualiti 
  • 130g gula halus
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 130g minyak sapi
Cara

1. Dalam mangkuk, sebatikan 3 bahan pertama biskut. Kemudian masukkan minyak sapi dan gaul sebati guna hujung jari (tak perlu jadi doh, sekadar sebati je).
 
2. Amik sejemput dan kepal lembut dulu biar doh tadi bersatu, kemudian bulatkan dan susun dalam loyang yang dialas baking paper. Susun tu jarakkan skit sebab biskut ni akan mengembang. Buat sampai habis.
 
3. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dulu selama 10 minit dengan suhu 170C selama 18-20 minit.
 
4. Keluarkan dari oven, biar sekejap dulu dalam 2-3 minit, tapi jangan tunggu sejuk ye. Kemudian golekkan dalam bahan salut tadi. Masukkan dalam paper cup dan sejukkan sepenuhnya sebelum disimpan.
 
Note : Masa tengah buat biskut ni atau apa-apa biskut jangan duk bawah atau dekat dengan kipas, tujuannnya tak nak doh atau biskut yang sedang buat tu menjadi kering bila kena angin yang boleh jejaskan rasa biskut. Kalau buat biskut, maz akan tutup dulu dengan baking paper biskut yang dah siap dibentuk sementara nak tunggu masuk oven, tak nak biskut tu kering kerana terdedah.
 
Bahan salut
 
  • 1/3 cawan coffemate
  • 2 sudu besar susu tepung - maz guna nespray
  • 2 sudu besar gula halus - maz tak suka pun main buh je, jadi ejus la ye
  • secubit garam
Cara
 
1. Sebatikkan semua bahan dan suaikan rasa gula nak manis macamana.

biskut sugee ni memang sesuai buh dlm paper cup hitam baru menyerlah warnanya yg putih tu...klu buh dlm yg wrna warni akan tenggelamkan rupe biskut yg lemak berkrim ni...sdppp biskut ni...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...