Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Thursday, October 23, 2014

Cucur Badak versi Bulat & Keledek Kukus Lagi..

Assalamualaikum w.b.t...rasanya ramai jgk yg gemar dgn kuih ni deh...boleh kata kerap sngat duk buat cucur badak ni...klu beli keledek tu mesti buat cucur badak ni stok utk bekpes...pastu buat cek mek molek skit klu rasa nk goreng terus...masih lgi guna keledek kukus...rspi lebih kurang je mcm yg duk buat sblum ni...buat kuih2 gini mana ada sukat kan...semua main agak-agak gituw je...cuma bila guna keledek kukus ni tepung xguna bnyk sngat...kuih pun sedapp lebih terasa keledek tu...ni pun dh dekat sbln kena peram...minggu ni wken panjang skit...3 hri cuti start esk...dh ada bnyk plan menanti tu...mcm selalu la klu hri minggu tu memang xmsak...nk rehatkan badan la jgk kan...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan...

Cucur Badak Keledek Kukus by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1/2 kg keledek - cuci bersih dan kerat
  •  tepung gandum secukupnya
  • 1/4 cawan tepung beras
Cara

1. Didihkan air dalam pengukus, kemudian dirikan keledek (maksudnya letak bahagian isi keledek yang dikerat tu atas pengukus, baru cepat keledek empuk/lembut) dan kukus hingga lembut.

2. Bila dan masak, angkat dan sejukkan, kupas buang kulitnya. Kemudian tumbuk lumat.

3. Satukan tepung beras dengan tepung dulu sikit, kemudian gaul dengan keledek. Tambahkan  tepung sikit-sikit lagi dan uli biar jadi doh boleh dibentuk.

4. Ambil doh sebesar bola ping pong, leperkan dan isi inti. Bentuk bulat dan tutup kemas. buat sampai habis.

5. Panaskan minyak secukupnya dengan api sederhana dan goreng hingga perang sambil dibalik selalu. Boleh juga disejuk beku kalau tak habis goreng.

Inti
  • 2 cawan kelapa parut
  • 3-4 ulas bawang merah*
  • 2-3 batang serai - hiris nipis*
  • 3-4 sudu besar cili kisar
  • 1 cawan udang geragau
  • gula dan garam secukup rasa
Cara

1. Kisar semua bahan yang bertanda * bersama sedikit air sehingga lumat.
2. Dalam kuali masukkan bahan kisar, bahan-bahan lain serta sedikit air lagi. Kacau sebati dan masak dengan api perlahan sambil dikacau sekali sekala. Masukkan juga gula dan garam secukup rasa.
3. Masak sehingga kering dengan api perlahan. Sejukkan dulu dan kalau tak habis boleh difrozen.

bleh hbis la 5 bjik tu...buat pun kecik2 je...ada kopi O plak secawan memang bleh mulakan hari dgn brtenaga la kan...

2 comments:

  1. Wah..wah..bolat2 sungguh cucur badak ni..Agak2 guna berapa ekor badak ek dalam adunan ni kikiiiii lariiiiii

    ReplyDelete
  2. dah mcm org yg buatnya jgk lina...hahaa...senang bolat2 ni...xamik space sngat nk menyimpan...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...