Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Wednesday, December 28, 2011

Creme Brulee..Penutup 2011 & Semoga Jumpa Lagi..

Assalamualikum..last n3 sbgai pnutup tirai 2011..sdar tak sdar dh hbis pun sthunn..bgi dri sdri alhamdulillah thun ni amat brmakna..syukur atas hidayatNya yg sntiasa mngasahi hamba2nya..smga kita smua sntiasa dlm rahmatNya dan dipnjangkan umur utk terus mencari saham2 utk hari kemudian..insyaallah..ok la mood pun dh xdee nii..saat2 akhir kat sni..beratnya hti ni hnya Dia saja yg thu dan pdaNya la tempat mengdu..smga diberi sgala kekuatan utk kita kelak..insyaallah..kita blik hjung mngu dpn..ada msa smngu lgi kat sni bleh la mngemas apa yg ptut..tu yg tutup dpur awal2 ni..jdi kita tngalkan dpur ni dgn dsert omptih yg amat sdpppp nii..rspi dri my febret chef  Ina Garten..rspi2 dia pasti xmngecewakan..kita kenal Ina Garten ni smjak duk sni dedulu dlm Fatafeat 24 jam cooking chaneel..kita suke fatafeat ni sbb ada ramai chef2 trkenal..smpai la ke hri ni pun suami  msih amik chanel ni khas utk kita time dtg mcm ni..akhir kata mohon maaf andai ada salah dan silap dimana2 dan TERIMA KASIH pada yg sdi snggah Ilham Dapur yg xsbrapa ni..jmput la msuk smua ye..wak mcm umah sdri..pasni xthu la bila plak dpur ni akan brupdate..al maklum la dpur msia ni smngatnya asik tngelam timbul je..nk kena buat renovation dlu kut..hehee..dan buat yg bergelar GURU selamat kembali bertugas dan selamat memulakan sesi persekolahan 2012 buat anak2 semua..SEMOGA JUMPA LAGI..INSYAALLAH..SELAMAT TAHUN BARU 2012..salam sayang dri maz...

mamann timee!! memang sdpppp..tksturnya lembutt gtuw..lemak brkrimm..pastu ada plak buahan..enak skli weii..kita pun ni la pstime mkn creme brulee ni..pasti akan wak lgiii..

memang dsert yg comel..mewah dgn rsanya yg sdppp dan yg pnting nk buat pun senang sngatt..bhn2 pun simple je..cra nk hias tu trpulang la pda citarasa sdri..rspi asal xhias apa2..

pic sblah ni yg bru kluar oven sblum diburnkan gula atasnya..rsanya ni la yg buat pding ni specil..sbb tknik burnkan gula tu..pastu gula tu akan mngeras ala2 kaca gituww..klu ktuk nga sdu pun brbunyi mcm ktuk gelas..rngup kramelnya..yg mcm pstul sblah tu gas torch yg kita gna utk kramelkan gula..

Creme Brulee by ilhamdapur.blogspot.com
Ingredients

  • 1 extra-large egg - maz guna 2 biji telur saiz kecil
  • 4 extra-large egg yolks - maz guna 4 kuning telur saiz kecil
  • 1/2 cup sugar, plus 1 tablespoon for each serving - maz guna 1 cwn gula utk puding, manisnya secukup rasa
  • 3 cups heavy cream - maz guna 2 cawan
  • 1 teaspoon pure vanilla extract
  • 1 tablespoon orange liqueur (recommended: Grand Marnier) - maz guna 1/2 sudu lemon jus+1/2 sudu orange jus

Directions

1. Preheat the oven to 300 degrees F. (150 C)

2. In the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment, mix the egg, egg yolks, and 1/2 cup of the sugar together on low speed until just combined. Meanwhile, scald the cream in a small saucepan until it's very hot to the touch but not boiled. With the mixer on low speed, slowly add the cream to the eggs. Add the vanilla and orange liqueur and pour into 6 to 8-ounce ramekins until almost full. ( maz kisar je skejap guna blander telur + gula, pastu tuang dalam bekas, baru masukkan whip cream, vanilla dan lemon jus, panaskan whip cream cukup sekadar suam je)

3. Place the ramekins in a baking pan and carefully pour boiling water into the pan to come halfway up the sides of the ramekins. Bake for 35 to 40 minutes, until the custards are set when gently shaken. Remove the custards from the water bath, cool to room temperature, and refrigerate until firm.

4. To serve, spread 1 tablespoon of sugar evenly on the top of each ramekin and heat with a kitchen blowtorch until the sugar carmelizes evenly. Allow to sit at room temperature for a minute until the caramelized sugar hardens.

* Untuk hiasan boleh buat ikut cara sendiri, resipi asal tak letak apa-apa atas creme dan utk sukatan yg maz buat tu boleh dapat 4 ramekin saiz besar. Utuk sukatan gula tu memula maz buh 1/2 cwn je, pastu bila dirasa tak cukup manis, jadi maz tambah lagi 1/2 cawan dan manisnya secukup rasa utk dessert mcm ni. Maz bakar 45 minit sebab saiz remakin yg sedikit besar.

jamu mata je la ye..yg buat ni pun tuan umah pun xckupp..adoiii..tkpe kita wak plak kat msia nti ye..

20 comments:

  1. Maz selamat kembali kemalaysia dan semuga segalanya berjalan lancar ya.Selamat tahun baru dan jumpa lagi dialam maya ni.

    ReplyDelete
  2. Maz Dear...

    Selamat pulang ye...maaf ye Maz ada satu entry Maz, Ayu terdeleted sbb berterabur internet down in doha n spam folder bersepah...hu3...

    MMM anyway.....ari tu Ayu transit kat bahrain, beli coffee n pie 1 Dinar je....mak aiii cam murah je eik? RM10 hinggit..amik ko....selalunya Ayu mmg transit kat bahrain. Ayu duk Terengganu Maz. Bimbang gak tgok omabak mengganas kat daerah Ayu sendiri.

    Spt Mazz jgk, bila Ayu balik Msia, masa amat2 mencemburui Ayu....hik3...xdan mnang tgn nak bblonging nih!

    Anyway dear.....have a happy new year to you to...for a better year ya...Anyway..ari ni Ayu dah masyoook 32 tawuuuun......uwaaaaaaaa......dah 3 tahun tak smbut bday kat Kg...hu3!!

    ReplyDelete
  3. Assalam kak maz cayang...wahh dah nk blk Msia ke kak?..nanti rindu-rinduan la kita kat dapur akak ni. jgn tutup terus tau dapur..hehe

    sedap tgk dessert ni..bila nk rajin tak taula..semakin hari rasa semakin malas jer ni..rasa mcm nk blk dok Msia mcm kak Maz juga la..haha doakan saya cpat blk juga yer kak. Oklah kak maz Happy new year buat akak sekeluarga semoga thn ni lebih baik dari tahun yg sebelumnya..InsyaAllah:)

    ReplyDelete
  4. Salam Maz

    selamat pulang dear...tapi jgnlah tutup lama2 dapur u ni taw..

    here's wishing you a happy 2012..semoga kita senantiasa dirahmati Allah..aminn..

    TC

    ReplyDelete
  5. Kak Maz cayang,nnti blk mesia tuh blk juga,dapo nih jgn da pak gad jaga cam ritu eks..Kalo x,mmg rindu kat akak la..Semoga jumpa lagi nanti ya kak..Wah dessert yg nmpk sedap n mewah ngan buah segar gitew..

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum kak maz..
    waduhh lama lagi la nak menunggu blog kak maz on ye. hehe. jgn lama2 sngt 'renovate' nyer kak. dan semoga akak selamat sampai ke malaysia. tabahkan hati mu dan selamat mengemas ye...

    tak de lak gas yang nak keraskan gula tu. suke je tengok kalau org buat. best je

    ReplyDelete
  7. salam kak Maz : salam sayang buat akak, jaga diri tau, moga cuti tu nanti bermanfaat buat akak & family..

    ReplyDelete
  8. salam maz...dah nak balik malaysia yer, semoga semua urusan dipermudahkanNya...Aminnn
    selamat thn baru jugak utk maz, hingga bertemu lagi nnt...

    ReplyDelete
  9. Slmt balik Msia dan moga Maz sekeluarga dipermudahkan segala urusan. slmt thn baru 2012
    creme brulee...yummmynya.Fatafeat samalah kita antara channel yg selalu tengok sbb mcm2 msakan ada...best.

    ReplyDelete
  10. welcome home maz....
    semuga perjalanan minggu depan dilindungi ALLAH..kita jumpa didapur dari msia laa pulak nnti..

    ReplyDelete
  11. assalam kak Maz...whawww!! creme brulee....therbaekkk laa kak Maz nie...sedapnyeeee

    ReplyDelete
  12. maz cayaang..selamat menyambut 2012 dan selamat kembali ke mesia ye! moga leh kita ketemu ye maz..insyaallah..akak pun minat gak kt ina garten nih..semua resipi dessertnye mmg best!

    ReplyDelete
  13. marvelesnya..i have always wanted to try creme brulee..

    ReplyDelete
  14. Maaaazzzz, ko kat sana lg kan...flight bila eh? 4 ke 5 Jan.? Okeeeh kita gader2 nnt ha..jgn lupa buatkan cream brulee ni tuk akak taaauu..letak dlm ramkin lawo2 ek..

    ReplyDelete
  15. Selamat tahun baru kak Maz sekeluarga. Semoga tahun baru membawa rahmat dan keberkatan buat kita semua insyaAllah.

    ReplyDelete
  16. Ohhh maz dh balikk,, ada peluang laa dpt mkn cream brulee nti.. Selamat tahun baru maz dn keluarga muaahh..

    ReplyDelete
  17. Salamu'alaikum Maz,

    Selamat Tahun Baru 2012. Smoga tahun ini membawa keberkatan n kebahagiaan buat kita semua.

    Sedap sungguh nampaknya Creme Brulee tuu.. Nak kena cuba resepi ni. Nasib baik lidah akak x terseliuh menyebut Bruce Lee.:D

    ReplyDelete
  18. Happy new year Maz!!
    terliurnya akak tengok creme brulee ni maaz,dulu pernah buat tapi tadi..sebab tak dak torch tu..akak pakai broiler,uish tak jadiler..

    ReplyDelete
  19. aslmkum maz.. huwaaa.. sunyi nya dapur maz ni.. dah balik lagi buzy nampknya..

    ReplyDelete
  20. maz~my dear friends..
    mksih sdi sngah dan iringin doa utk kita...amat menghrgainya...

    tpi creme brulee ni memang sdpp..kita buat 3x dh msa kat sna..suami suka sngat..

    ReplyDelete